Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 5. 2019.

Priča o Rudolfu Perešinu i njegovu MiG-u priča je o hrvatskoj slobodi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanosti »Povratak pobjednika« povodom povratka aviona MiG 21 legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina

U svojem je izlaganju premijer Plenković istaknuo da je današnji dan plod odlučnog i tihog rada Vlade i diplomacije da u Hrvatsku vrati jedan od ključnih simbola Domovinskog rata.

„Pomogli smo na svojim razinama svi. I ministar obrane, i ministrica vanjskih poslova, i naša vojna i obrambena diplomacija radila je zadnje dvije i pol godine vrlo tiho i sustavno da se u Hrvatsku vrati ovaj MiG 21“, kazao je premijer.

Predsjednik Vlade naglasio je da je u listopadu 1991. godine Rudolf Perešin poslao poruku hrvatskim braniteljima, hrvatskom narodu i cijelom svijetu, koja je također demoralizirala one koji su preko JNA izvršili agresiju na Hrvatsku.

„Poslao je poruku slobode, hrabrosti, snage, odvažnosti, domoljublja, svega onoga što je krasilo njega kao čovjeka i svega onoga što je krasilo sve hrvatske branitelje koji su Hrvatskoj donijeli slobodu i neovisnost“, istaknuo je Plenković.

Naglasio je važnu ulogu Rudolfa Perešina u vojno-oslobodilačkoj akciji Bljesak koja će ostati vječno zapamćena kao njegov drugi veliki doprinos oslobađanju hrvatskog teritorija.

„On je svoj život dao za Hrvatsku, kao i brojni drugi koji su dali sve. Na nama je danas da njegujući sjećanje na žrtve u Domovinskom ratu, na heroje i junake Domovinskog rata snažimo hrvatsku vojsku i policiju, da pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a da mladim generacijama šaljemo poruke o vrijednostima Domovinskoga rata“, poručio je premijer.

Zahvalivši obitelji, ministru obrane i svima koji su pridonijeli da se Perešinov avion vrati u Hrvatsku, predsjednik Vlade istaknuo je da je priča o Rudolfu Perešinu i njegovu slijetanju u Klagenfurt priča o hrvatskoj slobodi.

Uz predsjednika Vlade na svečanosti su bili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.