Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 5. 2019.

Vlada povećala proračun za znanost i obrazovanje za više od milijardu kuna

Premijer Plenković i bavarski premijer Söder sudjelovali su na okruglom stolu pod nazivom »Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta partneri u Europskoj uniji« na veleučilištu Vern

Dvojica premijera govorila su o znanstvenoj suradnji, razvoju akademskih resursa te jačanju akademske razmjene i gospodarskim inicijativama Hrvatske i Bavarske.

Ulaganje u znanost, obrazovanje i inovacije ključ je uspjeha za napredak

"Poboljšanje konkurentnosti ulaganjem u znanost, obrazovanje i inovacije ključ je uspjeha za napredak Europske unije i svih zemalja članica na globalnom tržištu, rekao premijer Andrej Plenković.

"Ne može niti jedna zemlja loviti korak s dinamikom četvrte industrijske revolucije ukoliko ne lovi korak s područjem obrazovanja, znanosti i istraživanja. To je ključ uspjeha i jačanja konkurentnosti, poticanja inovativnosti i spajanja akademskog svijeta s gospodarstvom", kazao je u raspravi Plenković.

Dodao je da je ova Vlada povećala proračun za znanost i obrazovanje više od milijardu kuna. "To je 6,5 posto i to je jedna važna poruka. Izdvajamo sve više sredstava iz EU fondova za konkretne projekte u području znanosti i obrazovanja", rekao je, dodavši da će na tom tragu ćemo i nastaviti.

"Hrvatska je, što se tiče znanosti, zemlja koja mora činiti velike iskorake i ako postoji područje za dodatna ulaganja, onda je to upravo taj segment", kazao je Plenković.

Razvoj tehnologija na području umjetne inteligencije i robotike

Söder je rekao kako je trenutno najvažnije razviti tehnologije na područjima umjetne inteligencije i robotike, ali i raditi na poboljšanju svih performansi tehnoloških inovacija.

"Moramo se potruditi da budemo pri vrhu razvoja, a ne da samo kupujemo proizvode drugih", rekao je Söder te naglasio kako se u razvoju digitalnih tehnologija može sudjelovati iz svih dijelova Europe, neovisno o mjestu.

Plenković je kazao kako će se Vlada i nadležna ministarstva više usredotočiti upravo na područja znanosti i tehnologije te ulagati u hrvatska javna i privatna sveučilišta, a oni koji izlaze na tržište rada posjedovat će sva znanja globaliziranog svijeta danas, ne samo Europe.

U Hrvatskoj bi se tako u STEM područje do 2020. trebalo uložiti 17 tisuća stipendija u vrijednosti od 180 milijuna kuna, rekao je premijer.

Važnost suradnje zemalja članica EU-a

Raspravu je zaključio zastupnik njemačkog saveznog parlamenta Bundestaga Florian Hahn te naglasio važnost suradnje zemalja članica EU-a u svrhu poboljšanja konkurentnosti na globalnom tržištu.

"Treba nam Europska unija koja će se brinuti o pitanjima koja nacionalne države ne mogu riješiti", rekao je Hahn te dodao kako države mogu ostati konkurentne samo ako intenziviraju inovacije.

Izvor: Hina / Vlada