Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 4. 2019.

Osuđujemo zločin i režim u kojem su postojali logori poput Jasenovca

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u komemoraciji koja je na Spomen-području Jasenovac održana u znak sjećanja na žrtve jasenovačkog logora i njegove preživjele zatočenike

"Došli smo ovamo izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškoga logora Jasenovac. Još jednom smo tu da osudimo zločin i režim u kojem su postojali ovakvi logori poput Jasenovca", rekao je premijer Plenković u izjavi medijima nakon komemoracije u Spomen-području Jasenovac, održane u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

"Skoro 75 godina nakon tih događaja moramo raditi na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, toleranciji, dijalogu, njegovanju kulture sjećanja, na obrazovanju naših mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti osobito Drugoga svjetskog rata", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima te izrazio zadovoljstvo što je u međuvremenu, od lani do danas, predstavljen novi kurikulum povijesti koji je dobro prihvaćen unutar stručne i političke javnosti.

Zajednička komemoracija bila bi dobra za hrvatsko društvo

"Žao mi je što nismo imali jednu jedinstvenu komemoraciju", izjavio je predsjednik Vlade, podsjetivši na to da je za datum i organizaciju komemoracije najvažniji Savjet Spomen-područja Jasenovac u čijem su sastavu predstavnici manjina.

Predsjednik Vlade se nada da će razgovori i dijalog uroditi plodom sljedeće godine. "Mislim da bi to bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo i uopće za emancipaciju ovih tema u modernoj Hrvatskoj", kazao je.

Da se takvo što više nikada ne ponovi

Na tvrdnju da antifašizam nije stvar kompromisa te da je on upisan i u naš Ustav Plenković je poručio da o tome nema dileme, dodavši da to ne doživljava kao temu koja ima dvije strane.

"Okolnosti su bitno drugačije od trenutka kada su predstavnici Židova, Srba, Roma i antifašističkih udruga odlučili organizirati odvojenu komemoraciju. Kad je riječ o politici naše Vlade, nema razloga da se svrstavamo na dvije strane", rekao je Plenković.

Naglasio je kako vjeruje da je naša zajednička želja da se takvi događaji komemoriraju na primjeren način, s mnogo poštovanja prema žrtvama i sa željom da se dijalogom, obrazovanjem, pomirbom i kulturom sjećanja takvo što nikada više ne ponovi.