Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 3. 2019.

Vide se razlike u postignućima između HDZ-ove Vlade i bivše, SDP-ove

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a u zagrebačkim gradskim četvrtima Novi Zagreb – zapad, Novi Zagreb – istok i Brezovica, koje imaju oko 140.000 stanovnika

HDZ - stožerna stranka hrvatskog naroda

Plenković je u svom govoru naglasio da je HDZ predvodio hrvatski narod u svim presudnim trenucima: slamanje komunističkog sustava i uvođenje višestranačke demokracije, međunarodno priznanje, obrana od velikosrpske agresije i oslobođenje Domovine, reintegracija Hrvatskog Podunavlja i obnova ratom razrušene zemlje.

"A to nasljeđe dr. Franje Tuđmana, koji je zacrtao i euroatlantski put Hrvatske, obvezuje sve nas da budemo na razini suvremenih izazova. Stoga HDZ neće dopustiti da mu lekcije o domoljublju dijele oni koji su suverenizam otkrili prije mjesec-dva. Vratili smo HV među svoj narod, u herojski Vukovar, u Varaždin, Sinj, Ploče. Donijeli smo, prvi put u povijesti, jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima. Zahvaljujući upravo EU sredstvima vrhunski smo opremili policiju kako bi mogla čvrsto štititi našu granicu od ilegalnih migracija", poručio je Plenković.

Nedvojbena ekonomska postignuća

Danas su pred nama izazovi poput gospodarskog napretka, zapošljavanja i podizanja životnog standarda hrvatskih ljudi, koji su itekako svjesni razlike u postignućima između HDZ-ove Vlade i one bivše SDP-ove.

"Nećemo ustuknuti ni pred SDP-om, pred onima koji su dva puta u svom mandatu srušili kreditni rejting Hrvatske, a mi smo ga dva puta podigli. Nećemo ustuknuti ni pred prijetnjama referendumom - jer smo mirovinsku reformu donijeli kako bismo povećali mirovine, spriječili generacijsku nepravdu prema svim građanima rođenima nakon 1962. i sustav učinili održivim, a ne da poput prijašnjih Vlada zadužujemo našu djecu i unuke. Granicu od 67 godina inače je donio SDP, ali tada nije bilo prosvjeda i referenduma. Neka usporede konkretne brojke i ekonomske pokazatelje, pa će vidjeti koliko je Hrvatska napredovala u odnosu na SDP-ov mandat", kazao je Plenković.

Zapošljavanje i porezno rasterećenje

Dodao je da nijedna Vlada dosad nije ovoliko uložila u demografske mjere.

"Povećali smo rodiljne naknade i proširili dječji doplatak, gradimo ili obnavljamo 500 dječjih vrtića diljem Hrvatske. I stigao nam je prvi ohrabrujući signal - 2018. u Hrvatskoj je rođeno više djece nego godinu prije. Već sam naveo neka naša postignuća. Uložili smo i 4,5 mlrd. kn u zapošljavanje, pa imamo 60.000 radnih mjesta više nego prije. Porezno smo rasteretili i građane i poduzetništvo za više od 6 mlrd. kn te povećali plaće, a istodobno rekordno smanjili javni dug", istaknuo je.

Pelješki most, LNG, zagrebački Rotor …

Osvrnuo se također na efekte korištenja EU fondova u Hrvatskoj.

"Europskim novcem gradimo i Pelješki most i LNG, radi energetske sigurnosti RH, te obnavljamo novozagrebački rotor. U našem mandatu, skočili smo s 9 na 65% ugovorenih sredstava iz EU fondova, a do kraja ove godine doći ćemo i do – 85. Što bi SDP dao da je mogao i znao postići takve rezultate. Za razliku od njih i sličnih, mi znamo, razumijemo i spremni smo odgovarati na izazove modernog vremena. Snažna Hrvatska u sigurnoj i razvijenoj Europi - bila je to vizija i dr. Franje Tuđmana. Stoga hrabro i zajedno, svjesni svojih postignuća, idemo po još jednu izbornu pobjedu. I to uvjerljivu", poručio je Plenković.

Teme