Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 3. 2019.

Nasilje nad ženama i u obitelji istinski je problem našeg društva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je prosvjedu #spasime na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, gdje je izražena solidarnost sa žrtvama obiteljskog nasilja

„Pozdravljam ovu građansku inicijativu“, kazao je premijer u izjavi medijima, dodavši da današnji prosvjed ima vrlo veliku potporu.

Ocijenio je dobrim da građanske inicijative senzibiliziraju hrvatsko društvo i hrvatsku javnost za grozan fenomen nasilja nad ženama, djecom i u obitelji, poručivši da je riječ o problemu s kojim živimo godinama.

Napomeno je i da je nekoliko recentnih monstruoznih kaznenih djela dodatno emancipiralo ovaj problem.

„Prošle godine smo na Dan žena najavili da ćemo ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelj. Tada glavni argumenti koje sam izgovarao kao predsjednik Vlade s punim uvjerenjem bili su vrlo slični ovome što su ovi ljudi danas ovdje kazali, a to je da je taj fenomen koji se događa svaki dan, mnogim ženama i djeci je pravi istinski problem tkiva našeg društva“, naglasio je Plenković.

Predsjednik Vlade ocijenio je da je prošle godine pozornost nažalost bila usmjerena na raspravu oko koncepta rodne ideologije, što je po njegovom uvjerenju podredno pitanje.

Pet temeljnih ciljeva u borbi protiv nasilja nad ženama, djecom i u obitelji

Naveo je da Vlada ima pet temeljnih ciljeva u borbi protiv nasilja nad ženama, djecom i u obitelji, a to su: Pojačati prevenciju nasilja, postrožiti kazne za počinitelje, pružiti potporu i skrb žrtvama nasilja veću nego što je danas, ojačati institucije i nastaviti senzibilizirati javnost.

Predsjednik Vlade naglasio je da se u ovom trenutku jako puno radi na razini resora, ali se malo toga vidi i čuje.

Rekao je da je uoči dolaska na prosvjed razgovarao sam sa svim relevantnim ministrima te je najavio da će ministar pravosuđa predložiti izmjene određenih članaka Kaznenog zakona kako bi se pooštrile kazne, a Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija će djela obiteljskog nasilja kvalificirati kao kaznena, umjesto prekršajna, uvijek kada za to postoji mogućnost.

Naglasio je da će ministrica Murganić snažno nastaviti sa svojim aktivnostima na razini Ministarstva, izdvojit će se sredstva za 24-satni telefon, sedam dana u tjednu, kao i za nove sigurne kuće te daljnje sufinanciranje postojećih.

"To je minimum koji moramo učiniti kao Vlada i društvo da se suprotstavimo ovom problemu", poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade najavio je da je spreman, zajedno s ministrima i suradnicima, susresti se s predstavnicima inicijative u ponedjeljak. „Tražit ću daljnji doprinos civilnoga društva rješavanju problema nasilja“, dodao je.

Upitan je li trebalo doći do prosvjeda kako bi se nešto počelo mijenjati, predsjednik Vlade kazao je da živimo u demokraciji, u slobodnom društvu sa slobodnim medijima te da ulogu koje pojedinci i grupe građana imaju trebaju i realizirati.

„Nije ovo problem kojem se netko ovdje želi suprotstavljati. Dapače, zato sam i ovdje, manje kao predsjednik Vlade, više kao zabrinuti građanin za sudbine onih koji se našli pod udarom nasilja. I zato ovo vidim kao jedan krik koji čujemo, slušamo i očekujem da zajedno djelujemo“, poručio je predsjednik Vlade.