Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 3. 2019.

Kao da jugo ode prema Sarajevu kada ja dođem u BiH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je besmislenima optužbe iz BiH da su hrvatske obavještajne službe naoružavale radikalne islamiste u toj zemlj, dodavši da je Hrvatska ozbiljna članica Europske unije i NATO-a

"Ispada kao da jugo ode prema Sarajevu kada ja dođem u BiH. Stvari treba nazvati svojim imenom – Hrvatska je odgovorna država, članica NATO-a i Europske unije te surađuje u pitanjima borbe protiv terorizma s brojnim međunarodnim forumima. Tu suradnju vode nadležna tijela, pri čemu jednu od ključnih uloga ima SOA. Ta agencija surađuje sa službama i drugih zemalja, a naročito nama susjednih. Prema tome, insinuirati i plasirati nekakve manipulativne teze o tome kako bi SOA i hrvatski diplomatski predstavnici u BiH sudjelovali u naoružavanju radikalnih elemenata jednostavno je besmislena", rekao je Plenković, dodavši da nije bilo potrebe da Hrvatska reagira prosvjednom notom.

Novinare je zanimalo ima li to veze i sa skretanjem pažnje s nedavnog četničkog postrojavanja u Višegradu.

"Što se tiče postrojavanja četničkog pokreta od prije nekoliko dana, ja sam ga jučer vrlo jasno osudio. Mislim da je to krajnje neprihvatljivo, da je sve to suprotno onome što bi tri jednakopravna i konstitutivna naroda u BiH trebala raditi za funkcionalnost zemlje, suživot, pomirbu i zacjeljivanje rana", naglasio je.

O Uljaniku

Osvrnuo se i na stanje u Uljaniku istaknuvši da Vlada još nema "brojke na stolu" za donošenje odluke je li ili nije opravdan nastavak ulaganja u obnovu i funkcioniranje tog brodogradilišta.

"Puno je tih brojki u eteru. U ovom trenutku neću kalkulirati o tome. Imamo čitavu dinamiku sastanaka između uprave, strateških partnera i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva financija. Donijet ćemo odluku kada nedvojbeno do kraja budu utvrđeni činjenični scenariji troškovi jednog i drugog", rekao je Plenković.

Naglasio je kako nema potrebe komentirati najnovije kaznene prijave "Živog zida" u slučaju Uljanik.

"Živi zid je jedna marginalna strančica bizarnih aktera koja za jedan od glavnih sportova ima prijavljivanje. Oni me ne zanimaju, zanima me da DORH radi svoj posao neovisno o tim akterima", kazao je.

»I dobro i pravično«

Predsjednik Vlade je komentirao i nagodbu države s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem kornatske tragedije.

"Želim zahvaliti Državnom odvjetništvu što se angažiralo, što je uspjelo objediniti niz procesa koji su se vodili i doći do dogovora s odvjetnikom gospodina Lučića. Vlada je danas dala svoje mišljenje i suglasnost da se njemu isplati 5,5 milijuna kuna plus renta od 6000 kuna mjesečno. To činimo s punim uvjerenjem da je to dobro i pravično", rekao je.

Izvor: Hina / Vlada