Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Čakovec | 13. 3. 2019.

U mandatu smo skočili s 9 na 65% ugovorenih sredstava iz EU-fondova

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu na obilježavanju 29. godišnjice osnutka HDZ-a Međimurske županije

U svom izlaganju, predsjednik Plenković podsjetio je da je HDZ bio predvodnik u uvođenju demokracije i stvaranju suvremene hrvatske države, u njenoj obrani i oslobođenju, u obnovi ratom razrušenih područja i na euroatlantskom putu RH.

"Ispunili smo sve strateške ciljeve - koje je postavio još naš utemeljitelj i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman", rekao je Plenković obraćajući se brojnim članicama i članovima HDZ-a iz najsjevernije županije Hrvatske.

Predano radimo za ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske

Istaknuo je da Vlada pomaže svakom kraju Hrvatske, bez obzira koja je politička opcija na vlasti na lokalnoj razini.

"Danas, naše su zadaće gospodarski napredak i ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske, bez obzira tko u njima bio na vlasti. Naša odgovornost velika je i ovdje u Međimurskoj županiji. Kako reče ministar iz vašeg kraja, potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat, u mandatu naše Vlade Međimurje je postalo veliko gradilište. Dobilo je u dvije i pol godine više dječjih vrtića nego u prijašnja dva desetljeća, a sve uglavnom financirano iz EU fondova", rekao je Plenković.

Naglasio je da konkretni benefiti članstva u Europskoj uniji nisu samo vrtići, njih 500 koji se zahvaljujući nepovratnim EU sredstvima gradi ili obnavlja diljem Hrvatske, nego i nove ceste, i Pelješki most, programi zapošljavanja mladih i žena, ali i najmodernija oprema kojom policija štiti hrvatsku granicu od nezakonitih migracija.

Snažna Hrvatska u sigurnoj Europi

Naglasio je da će HDZ na nadolazećim izborima za Europski parlament uvjerljivo pobijediti.

"U EU izbore ne ulazimo samo kao uvjerljivi anketni favoriti, nego i kao snaga koja želi snažnu Hrvatsku u sigurnoj i naprednoj Europi! Zajedno, pobijedit ćemo i na tom ispitu naših postignuća i vjerodostojnosti, kao što smo prošle nedjelje premoćno pobijedili i u Ličko-senjskoj županiji", istaknuo je Plenković.

Rast potpore HDZ-u na sjeverozapadu Hrvatske

Dodao je da je HDZ ključna, dominantna politička snaga u Hrvatskoj - kako u svojoj 30-ogodišnjoj povijesti, tako i danas.

"Iz redova HDZ-a dolazi predsjednica RH, pobijedili smo na parlamentarnim izborima, imamo 19 od 21 člana Vlade, najsnažnije smo zastupljeni u EU parlamentu, imamo 50 posto načelnika, gradonačelnika i župana. Sa smjerom politike HDZ-a koji držimo, svakim danom možemo računati na veću potporu našoj stranci u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske", kazao je Plenković.

Jačanje malog i srednjeg poduzetništva

Osvrnuo se i na dio postignuća ove Vlade, dodavši da nema područja u kojem nije napravljen iskorak radi provedbe reformi kako bi život svih ljudi bio kvalitetniji.

"Povećali smo i rodiljne i roditeljske naknade, povećali smo odbitke, poreznom reformom smo rasteretili naše građane za gotovo 6 i pol milijardi kuna. Vlada smo koja razmišlja unaprijed. Prošlo je više od 20 godina da je neka hrvatska Vlada postigla proračunski višak. Uprihodili smo više nego smo potrošili. U dvije i pol godine mandata povećali smo minimalnu plaću za 24 posto", poručio je Plenković.

Do kraja godine idemo prema 85 posto ugovorenosti europskih sredstava

Što se tiče izbora za Europski parlament, predsjednik Plenković istaknuo je da HDZ uvijek može iznjedriti najbolje ljude koji će na najkvalitetniji način predstavljati i provoditi izborni program.

"Imamo ljude koji razumiju zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa, funkcioniranje EU institucija, ne izlaze u javnost s besmislicama i floskulama kojih se možete naslušati od anarhističkih, protestnih, krajnje desnih i krajnje lijevih te nekih smušenih aktera na političkoj sceni. U mandatu naše Vlade, skočili smo s 9 posto na 65 posto ugovorenih europskih sredstava, a do kraja ove godine doći ćemo i do 85 posto. Mi znamo, razumijemo i spremni smo odgovarati na izazove modernog vremena i dobivati većinsko povjerenje birača. Uvjeren sam da će to pokazati i Međimurska županija na EU izborima", poručio je Plenković.

Teme