Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Virovitica | 1. 3. 2019.

U Projektu Slavonija već smo ugovorili gotovo 9 mlrd. kuna iz EU-fondova

Čestitavši 29. rođendan virovitičkom HDZ-u, predsjednik Andrej Plenković u svom je obraćanju prepunom Centru kulture istaknuo da HDZ stvara budućnost oslanjajući se na ostavštinu dr. Franje Tuđmana i učeći iz svoje povijesti

Uz predsjednika HDZ-a i Vlade Plenkovića, na skupu su se obratili i potpredsjednik HDZ-a i Vlade RH Tomislav Tolušić, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te predsjednik virovitičko-podravske Županijske organizacije HDZ-a Josip Đakić.

Vaši su prioriteti i naši prioriteti

Kada smo prvi puta okupili župane u Banskim dvorima krajem 2016. - nastavio je Plenković - jasno smo rekli: vaši prioriteti su i naši prioriteti!

- To smo partnerstvo uspostavili odmah, 50-ak dana nakon početka rada naše Vlade. I nismo ostali na retorici! Upravo danas pušten je u rad uređaj za magnetsku rezonancu, za koji smo osigurali 8 milijuna kuna, čime se putem brže i preciznije dijagnostike podiže kvaliteta usluga u Općoj bolnici u Virovitici. Bez ikakve zadrške mogu reći da dosad nijedna Vlada kao ova, naša, HDZ-ova, nije bila toliko privržena ravnomjernome regionalnom razvoju. Evo podatka za koji zacijelo mnogi od vas ne znaju: fiskalnom decentralizacijom Virovitičko-podravska županija dobila je 50 posto više izvornih prihoda kako bi mogla realizirati projekte od posebnog interesa za ovaj kraj Lijepe Naše!

Brza cesta naš je cilj – i mi ćemo ga ostvariti

Podsjetio je da je prošlog je tjedna, nakon tolikih obećanja prijašnjih Vlada, napokon potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za brzu cestu od Bjelovara do Virovitice i Terezinog Polja.

"Ova županija mora biti kvalitetno prometno povezana s ostalim dijelovima Hrvatske i time imati jednaku mogućnost razvoja. To je naš cilj i mi ćemo to ostvariti, kao što ostvarujemo i sve druge važne projekte. Nije slučajno da je ministar poljoprivrede iz Virovitice, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova iz Vinkovaca, a ministar financija iz Slavonskog Broda. To je trokut koji omogućava da ono što je bitno za istočnu Hrvatsku uistinu i bude realizirano", rekao je Plenković.

Projekt Slavonija – ugovorili smo blizu 9 milijardi kuna

Napomenuo je kako su se za vrijeme mandata ove Vlade uvišestručili projekti financirani iz EU fondova.

"Ne, to nije isključivo Pelješki most. Samo kroz Projekt Slavonija već smo ugovorili blizu 9 milijardi kuna- Svih 50 milijuna kuna koje je dosad investirano u virovitičku bolnicu povučeno je u stopostotnom iznosu i nepovratno iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Osim danas u rad puštene magnetske rezonance, tu su i CT, vrijedan 4 milijuna kuna, i opremanje operacijske sale i jedinica intenzivne njege, i centralna sterilizacija dnevnih kirurgija. Ovaj primjer svojevrsni je sukus našeg rada koji potvrđuje da je Slavonija ovoj Vladi – bitna", kazao je Plenković.

S EU-om smo u plusu od 10,1 milijardi kuna

Govoreći o postignućima ove Vlade, istaknuo je kako se smanjuju javni dug i kamate, a rastu zaposlenost, plaće, BDP, investicije, ali i broj novorođene djece, čemu su pridonijele i demografske mjere.

"Golema je razlika između rasta BDP-a velikim zaduživanjem države i rasta na zdravim temeljima - što je danas slučaj. Uostalom, Hrvatska je ostvarila napredak u sve 4 ključne preporuke Europske komisije", poručio je u svom govoru premijer Plenković.

Naglasio je da se europskim sredstvima gradi, modernizira ili proširuje više od 500 dječjih vrtića u Hrvatskoj, od čega veliki dio u ruralnim krajevima, upravo u Slavoniji.

"Danas zalaganje za hrvatski suverenitet znači jačanje položaja Hrvatske u NATO-u i EU-u, onako kako je to želio i ondje gdje nas je vidio i naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. RH je iz EU proračuna - što je također važno znati, posebno u kontekstu nadolazećih europskih izbora - povukla 10,1 milijardi kuna više nego što je u nj uplatila", poručio je.

"Pitajte te razne demagoge i destruktivce, te samoproglašene „suvereniste“ koji žele Hrvatsku odvesti na marginu svijeta, gdje bi oni ta golema sredstva namaknuli. Zaduživanjem budućih naraštaja?! Ili, kako predlažu, štampanjem novca i hiperinflacijom?", napomenuo je Plenković.

Poručio je kako HDZ ide po još jednu uvjerljivu pobjedu na europskim izborima za jaku Hrvatsku u sigurnoj i razvijenoj Europi.

Počast hrvatskim braniteljima

Prilikom posjete Virovitici, predsjednik Plenković položio je vijence i zapalio svijeće kod Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Gradskom groblju te odao počast i preminulim članovima Inicijativnog odbora HDZ-a iz Virovitičko-podravske županije Vinku Belobrku, Ivanu Duvnjaku i Anti Perišu

Uoči samoga svečanog obilježavanja 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Gradu Virovitici, održao je sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a. tema: pripreme za europske izbore.

Pušten u rad uređaj za magnetsku rezonanciju u virovitičkoj Općoj bolnici

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u virovitičkoj Općoj bolnici u rad je pustio uređaj za magnetsku rezonancu, vrijedan 8 milijuna kuna, kojim će se pacijentima omogućiti kvalitetnija i bolja zdravstvena skrb. „Siguran sam da će uređaj pridonijeti pacijentima koji gravitiraju virovitičkoj bolnici te poboljšati uvjete i kvalitetu rada za stotinjak liječnika i cijelog medicinskog osoblja“.

Teme