Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
München | 17. 2. 2019.

Vi ste spona koja gradi prijateljstvo i kvalitetu odnosa s Bavarskom

Premijer Plenković sastao se u hrvatskom generalnom konzulatu u Münchenu s predstavnicima hrvatskih iseljenika i hrvatskih udruga iz Münchena i Bavarske

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo time što je danas s hrvatskim iseljenicima, čija zajednica u Bavarskoj broji sto tisuća ljudi, od kojih je samo u Münchenu njih 50 tisuća. Upravo iz Bavarske u Hrvatsku dolaze brojni njemački turisti i znatne investicije.

"Vi ste spona koja dnevno gradi prijateljstvo i kvalitetu odnosa koje godinama imamo s Bavarskom", poručio je Plenković hrvatskim iseljenicima.

Ocijenivši da je Minhenska sigurnosna konferencija među važnijim multilateralnim skupovima posvećenima međunarodnoj sigurnosti, naglesio je da je tu prigodu iskoristio i za sastanak s premijerom Söderom.

Bavarski premijer Söder posjetit će Hrvatsku početkom svibnja

"Söder je prihvatio moj poziv da posjeti Hrvatsku početkom svibnja. Mislim da je to jako dobro. Naša je ambicija, pogotovo uz ovako iskusne diplomate, koji su ovdje, da uspostavljamo što tješnju suradnju s ključnim njemačkim državama. Dakle, ne samo s Berlinom, nego posebno s Bavarskom i Baden Württembergom , jer su to države s kojima imamo i posebne bilateralne komisije", rekao je Plenković.

Podsjetio je na to da je ovoga tjedna održana sjednica Mješovite komisije Hrvatska – Baden-Württemberg, koja njeguje vrlo sadržajnu suradnju, te istaknuo da ove jeseni prvi put u 46 godina svojeg rada planira održati sastanak u Zagrebu. Izrazio je uvjerenost da će to pridonijeti boljitku njemačko-hrvatskih odnosa.

"Posebno mi je drago što tom boljitku pridonosimo kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske i sustavan rad Ministarstva vanjskih i europskih poslova, rad našeg konzulata i veleposlanstva, ali i uz oplemenjen doprinos koji daju brojne udruge koje djeluju u Bavarskoj, kroz našu pastvu, koja je u Njemačkoj posebno velika i koja okuplja Hrvate u cijeloj Njemačkoj”, kazao je Plenković.

Dodao je da Hrvati u Njemačkoj imaju snažnu kohezivnu ulogu i kontinuirane veze s Domovinom, ljubav prema domovini i potpore koje svatko od njih kroz svoj poslovni ili obiteljski angažman daje Hrvatskoj.

Riješili smo temeljne nacionalne zadaće

„Riješili smo sve temeljne nacionalne zadaće proteklih 30-ak godina - od neovisnosti, međunarodnoga priznanja i demokratskih institucija i stjecanja standarda, članstva u NATO-u prije 10 godina te članstva u Europskoj uniji prije 6 godina", rekao je Plenković, dodavši kako je sad na svima nama da gradimo ono što je najvažnije - gospodarski boljitak, socijalnu koheziju, solidarnost u društvu te smanjivanje nejednakosti u različitim dijelovima Hrvatske.

Predsjedanje EU-om prigoda za jačanje puta prema Schengenu i europodručju

Naglasio je da će 2019. godine Hrvatska imati priliku da prvi put predsjeda Europskom unijom. "Naš je cilj da to bude prilika za jačanje našeg puta prema Schengenu i europodručju", rekao je Plenković.

Poručio je kako će se zalagati za to da sredstva iz europskog proračuna od 2021. do 2027. nastave omogućavati bolji položaj poljoprivrednika diljem Hrvatske, ruralni razvoj, infrastrukturne projekte poput izgradnje mostova, zračnih luka, cesta, željeznica te vodno-komunalne aglomeracije.

Ocijenio je kako bismo izvorna sredstva u proračunu teško našli u tim iznosima bez zaduživanja te dodao da ih od EU-a dobivamo bez toga. To je dodana vrijednost našeg članstva u Europskoj uniji, a vi znate koliko je to korisno”, zaključio je Plenković.

Predsjednik hrvatske Vlade sudjelovao je također na svetoj misi koju je u crkvi Sv. Mihovila predvodio fra Boris Čarić, voditelj Hrvatske katoličke župe München.