Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Helsinki | 7. 11. 2018.

Razgovori s čelnicima sestrinskih stranaka uz rub Kongresa EPP-a

Plenković predvodi izaslanstvo HDZ-a koje sudjeluje na izbornom Kongresu EPP-a u Helsinkiju, gdje se između Manfreda Webera i Alexa Stubba bira glavni kandidat EPP-a na predstojećim izborima za Europski parlament

Prije početka Kongresa EPP-a Plenković je imao bilateralni sastanak s finskim premijerom Juhom Sipilom.

Na samom kongresu Plenković je na marginama razgovarao s više čelnika stranaka iz obitelji EPP-a, između ostalih, s predsjednikom finske Nacionalne koalicijske stranke i potpredsjednikom finske vlade Petterijem Orpom, predsjednikom Fidesza i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednikom HDZ-a BiH i članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem, predsjednikom makedonskog VMRO-DPMNE Hristijanom Mickovskim kao i predsjednikom rumunjske Nacionalne liberalne stranke Ludovicom Orbanom.

Plenković se u Helsinkiju sastao i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, kao i predsjednikom francuskih Republikanaca Laurentom Wauquiezom te predsjednikom malteške Nacionalističke stranke Adrianom Deliom.

Plenković će u četvrtak prije podne održati govor izaslanicima kongresa Europske pučke stranke. Popodne je predviđeno tajno glasanje na kojem će biti izabran vodeći kandidat između Nijemca Manfreda Webera i Finca Alexandra Stubba.