Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Karlovac | 4. 9. 2018.

Nije bitan glas više ili manje, bitni su smjer HDZ-a i postignuća Vlade

Gostujući u Dnevniku HTV-a, premijer Plenković izjavio je da Vlada ima potporu u Hrvatskome saboru, a osvrnuo se i na stanje u Uljanik grupi

Na pitanje novinarke Dajane Šošić je li odluka o izbacivanju Darka Milinovića iz HDZ-a bila možda preoštra, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je da je Milinović kontinuirano i teško kršio članske obveze te nanosio političku štetu našoj stranci.

"Žao mi je što je do toga došlo, osobito od jednog tako iskusnog člana koji je bio na nizu visokih dužnosti. Netko s tako velikim iskustvom mogao bi i trebao biti u stanju procijeniti što je dobro, a što nije", poručio je.

Upitan je li se itko na karlovačkoj sjednici bunio protiv odluke Visokoga časnog suda o bezuvjetnom isključenju Milinovića, Plenković je rekao da nitko to nije ni spomenuo, a kamoli dovodio u pitanje.

"Milinović je i dalje župan, izabran kao kandidat HDZ-a. A što će on napraviti, to ne znam. Kao predsjedniku stranke i Vlade nije mi bitno imamo li glas više ili manje. Bitan je smjer HDZ-a, njegovo jasno pozicioniranje na desnom centru, bitne su vrijednosti iza kojih stojimo, ambicija da vučemo i stranku i Vladu i cijelu državu u pravom smjeru, a to je i gospodarski rast i rješavanje brojnih krupnih problema, godinama nagomilavanih, koji su došli na dnevni red naše Vlade. Uopće ne sumnjam u većinsku potporu koju uživamo u Hrvatskom saboru", naglasio je Plenković.

Odgovornost za poslovanje Uljanika ne snosi Vlada

Govoreći o Uljaniku, podsjetio je na to da je cijela grupa ove godine funkcionirala zahvaljujući državnom jamstvu u iznosu od 96 milijuna eura koje je Vlada dala u siječnju.

„To je omogućilo Uljaniku da uzme kredite od dviju banaka i zahvaljujući tome je kompanija funkcionirala. Zabrinuti smo što je kompanija, koja nije bila u poteškoćama uoči članstva u Europskoj uniji te je bila čak u stanju pružiti ruku 3. maju, sada došla u poteškoće. Odgovornost za poslovanje sigurno nije na Vladi Republike Hrvatske, koja nema svoje predstavnike u Upravi niti je utjecala na poslovne odluke koje su oni donosili“, naglasio je predsjednik Vlade.

Dodao je da je Vlada, nakon sastanka s radnicima i sindikatima, pronašla rješenje za isplatu plaća za srpanj i kolovoz.

„Nije točna teza koja se plasira da se ovo rješenje moglo pronaći 10. kolovoza iz razloga što meni kao predsjedniku Vlade uopće nije bilo poznato da su postojala određena sredstva koja su bila kao osiguranje na računu nekoliko banaka“, kazao je premijer Plenković.

Plenković i povjerenica Vestager o dugoročnoj održivosti brodogradnje

Najavio je da u petak u Zagreb dolazi nadležna povjerenica Margrethe Vestager koja se bavi temom državnih potpora .

„S njom ćemo razmotriti kako učiniti hrvatska brodogradilišta održivima, osobito detaljno situaciju s Uljanikom i 3. majem“, rekao je i dodao da je Bruxelles je upoznat sa svime što hrvatska Vlada radi.

Naveo je kako je Uprava Uljanika radila plan restrukturiranja i odabrala, od tri moguće ponude, strateškog partnera, te naglasio kako to nije radila Vlada.

„Važna su nam radna mjesta, važna nam je ekonomska i socijalna situacija u Istarskoj županiji, u Primorsko-goranskoj županiji, u Rijeci i u Puli. Uz sav senzibilitet koji imamo u protekla tri desetljeća oko opstanka i održivosti brodogradnje, moramo pronaći rješenje koje je ekonomski dugoročno održivo. Svi koji prate ovu temu znaju da je čitav proces restrukturiranja iz sustava državnih potpora nakon našeg članstva u Europskoj uniji okončan u prosincu 2017. godine“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Teme