Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 6. 2018

Zahvaljujući štedljivoj politici možemo postići nova porezna rasterećenja

U povodu 5. godišnjice članstva Hrvatske u EU-u premijer Plenković dao je intervju za Jutarnji list. Govorio je o europskom rješenju za migracije, prednostima članstva za hrvatsko gospodarstvo i građane te o reformskom planu Vlade

Razgovor za Jutarnji list s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejem Plenkovićem vodili su glavni urednik Goran Ogurlić i novinarka Ivanka Tome.

Društvo nam je uređenije i razvijenije, bez EU-a ne bi bilo ni Pelješkog mosta ni LNG-a

Analizirajući prvih 5 godina članstva u Europskoj uniji, premijer Plenković ocijenio je da je hrvatsko društvo danas uređenije, pravednije i razvijenije zahvaljujući članstvu. Dodao je da je osigurano financiranje Europske unije za strateške projekte izgradnje Pelješkog mosta i LNG terminala na Krku, a bez članstva to ne bi bilo moguće.

Odgovarajući na pitanje o razvijenosti Hrvatske u usporedbi s drugim europskim zemljama, Plenković je podsjetio na to da je Hrvatska zbog rata izgubila punih 15 godina, a dotle su drugi išli naprijed.

,,Želim razgovarati o tome gdje je Hrvatska otkada smo u Vladi, a to su zadnje dvije godine. Imamo gospodarski rast, smanjenje javnog duga i bolji kreditni rejting. Stavili smo fokus na bržu apsorpciju europskih fondova. Zatekli smo svega 9 posto ugovorenih sredstava u prethodne tri godine iz ove financijske perspektive, a sada smo na 43 posto potpisanih sredstava, a do kraja godine bit ćemo na 60 posto, od ukupno 10,7 milijardi eura. U prvom kvartalu 2018. imamo 71 tisuću više zaposlenih nego godinu dana ranije'', naveo je Plenković.

Pokrećemo reforme koje su se godinama odgađale

Naglasio je da Vlada pokreće reformski ciklus koji se godinama odgađao, navodeći kao ključne reforme one u zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu, poljoprivredi te digitalizaciji svih procesa. Dodao je da je demografska revitalizacija redovita tema na sjednicama Vlade, a također se našao način da se pomogne blokiranim sugrađanima. Naveo je i to da je samo u ovoj godini Vlada izdvojila više od 2,5 milijardi kuna za poticanje zapošljavanja, što je najveća svota ikad izdvojena za zapošljavanje.

,,Situacija u Agrokoru prijetila je najvećom mogućom krizom mega razmjera. Brzo smo reagirali i stvorili pravni okvir za najveće restrukturiranje u Europi, koje državu i porezne obveznike nije koštalo. Rezultat naših napora je postizanje nagodbe koja jamči ekonomsku budućnost Agrokora, dobavljača, OPG-ova i poljoprivrednika te spas tisuća radnih mjesta'', rekao je.

Hrvatska će odlučno štititi svoje nacionalne interese i svoju granicu

Govoreći o sastanku Europskog vijeća s temom migracijske politike i politike sigurnosti, premijer Plenković je rekao da je postignut kompromis, te su doneseni zaključci koji uključuju stajališta svih država članica.

,,Uspjeli smo povezati jačanje vanjske dimenzije migracijske politike EU, dogovor o zaštiti vanjskih granica EU, te poticaj za postizanje dogovora o sedam zakonskih prijedloga vezanih za reviziju Dublinske uredbe koji se odnose na sekundarne migracije'', pojasnio je.

Dodao je da će Hrvatska prije svega odlučno štititi svoje nacionalne interese i svoju granicu. Napomenuo je da se hrvatski amandman odnosi na istočno-mediteransku rutu. ,,Tražili smo da se vodi računa o suradnji s nama susjednim zemljama jugoistoka Europe, da se s njima razmjenjuju informacije o ilegalnim migracijama, ojačaju njihovi kapaciteti kontrole granica, kao i sporazumi o readmisiji i povratku'', rekao je Plenković, dodavši da je za Hrvatsku ključno da se ide s drugom tranšom financiranja sporazuma EU-a i Turske, jer je taj sporazum zaustavio migrantski val.

Govoreći o prihvaćenom konceptu dobrovoljne baze, Plenković je naveo da Hrvatska stalno vodi politiku koja se temelji na načelima pravedne solidarnosti i proporcionalnih realnih mogućnosti podjele tereta izbjegličko-migrantske krize.

Cilj je održivost mirovinskog sustava i porast mirovina

Odgovarajući na pitanje o planu mirovinske reforme, Plenković je pojasnio da su posrijedi teke inicijalni materijalima koji su objavljeni kako bi se pokrenula rasprava i senzibilizirala javnost za predstojeći proces mirovinske reforme, prvi put nakon 16 godina.

,,Ako se reforma ne provede, budući bi umirovljenici imali u prosjeku 500 kuna manju mirovinu od sadašnjih, a to ne želimo. Inicijativa ove reforme je da se pokuša napraviti sustav koji će biti financijski održiv, ili barem imati manje troškove iz poreznih prihoda te da se postupno povećaju mirovine'', poručio je Plenković.

Smanjujemo PDV za najmanje 1 postotni bod, slijedi izmjena drugih poreznih zakona

Govoreći o smanjenju PDV-a, Plenković je naglasio kako je sigurno smanjenje opće stope PDV-a za najmanje jedan postotni bod, a ići će se i na rasterećenje dohotka te izmjenu još nekoliko poreznih zakona. Podsjetio je kako zbog racionalne i štedljive politike Vlada u prigodi da od 1.1. sljedeće godine bira put novog poreznog rasterećenja za građane i poduzetnike.

,,To ćemo i učiniti. Ne sumnjam da će efekti biti kao i nakon prve porezne reforme koju smo već proveli – rast zaposlenosti, rast potrošnje, rast poreznih prihoda i rast BDP-a'', najavio je.

HDZ je široka politička snaga desnog centra

Komentirajući populistički trend u Hrvatskoj i Europi, Plenković je istaknuo da je njegova zadaća boriti se protiv tog trenda gospodarskim rezultatima, financijskom konsolidacijom i sređivanjem brojnih problema koji su godinama bili tabu-tema.

Poručio je da HDZ politički pozicionira na desnom centru, kao široku političku snagu koja okuplja, kako je to želio i dr. Franjo Tuđman.

,,Gradimo profil ljudi koji dobro prepoznaju smjer stranke. Uzmite npr. Andru Krstulovića Oparu s kojim je HDZ prvi put otkada postoje izravni izbori za gradonačelnika dobio izbore u Splitu, jednome od četiri velika hrvatska grada. Kada sam došao na čelo stranke, zatekao sam na računu minus od 17,5 milijuna kuna, a sada nemamo nijedan kredit i poslujemo u plusu. Konsolidirali smo funkcioniranje stranke i pobijedili na svim izborima'', zaključio je Plenković.

Intevju u cijelosti (PDF)