Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sofija | 16. 5. 2018.

Državu je rješavanje najveće krize od Domovinskog rata koštalo 0 kuna

Premijer Andrej Plenković sinoć je u Sofiji dao intervju za Dnevnik Nove TV, koji je vodila novinarka Ivana Petrović

Govoreći o najnovijim otkrićima iz elektroničke prepiske bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić oko spašavanja koncerna Agrokor, premijer Plenković kazao je kako mu je žao što Vlada ima problem u inače vrlo uspješnom upravljanju krizom u koje je investirano jako puno energije, jako puno truda, dobre volje i političkog kredibilitet – i Vlade i njega osobno.

"Kada gledamo jedno takvo veliko restrukturiranje – najveće u Europi u ovom trenutku – sigurno su svi potezi koje je Vlada učinila bili odgovorni i za opću dobrobit. I nije mi drago da bilo kakva sjena prekriva sve ono pozitivno što se učinilo za radna mjesta, hrvatski financijski sustav te budućnost brojnih dobavljača i partnera Agrokora. A u konačnici i za rekordnu turističku sezonu", poručio je Plenković, dodavši kako je to ono što je bitno, a što, nažalost, trenutačno pada u drugi plan u medijskoj atmosferi i političkim napadima.

Pojasnivši kako je upravo potpredsjednica Vlade Martina Dalić imala ključnu ulogu brinuti se o hrvatskom gospodarstvu, Plenković je naveo da kad se dogodi ovakva kriza kao u Agrokoru onda se mora djelovati odgovorno i brzo.

"Od siječnja pa do donošenja Zakona o izvanrednoj upravi Vlada nijednim svojim potezom nije generirala paniku na tržištu kapitala. Jer, kapital je vrlo plah i brzo bježi. Ponijeli smo se maksimalno odgovorno", rekao je Plenković.

Naglasio je kako mu je izrazito žao kao čovjeku i političaru – koji apsolutno prezire bilo kakve moguće koruptivne djelatnosti i bori se protiv njih – da se dogodilo nešto što sada čini problem.

"Bilo bi najbolje, naravno, da krize nije bilo, da je kompanija dobila nekakav kredit u tom trenutku. No kako ga nije mogla dobiti, onda smo morali naći rješenje. I našli smo ga u obliku zakona koji je Ustavni sud proglasio ustavnim i koji će, štoviše, postati dio pravne stečevine Europske unije", ocijenio je Plenković.

"Dakle – kao premijer imam najveću krizu od Domovinskog rata. I riješim problem. Zamislite da smo išli u nacionalizaciju – pa nama bi javni dug porastao sa 78 na 91 posto! Da smo, s druge strane, imali stihiju stečajeva, kako bi to izgledalo? Onda bi svi rekli: „Što ste napravili, zašto spavate?“, pojasnio je Plenković.

Istaknuo je kako su prema Zakonu o izvanrednoj upravi jasno definirane uloge i Trgovačkog suda i izvanrednog povjerenika, po kojima Vlada nije direktni akter.

"I nemojmo zaboravljati jednu bitnu činjenicu – da je hrvatsku državu restrukturiranje Agrokora i upravljanje dosad neviđenom krizom koštalo 0 kuna. 0 kuna! Jučer sam tako imao sastanak s vjerovnicima. I oni su vrlo jasno poručili – to je naš novac. Oni rade sa savjetnicima i brinu o njihovim troškovima – ne Vlada. Agrokor je u vlasništvu vjerovnika", kazao je.

Napomenuvši kako se nikada nije miješao u posao nadležnih institucija, Plenković je rekao da je na njima da rasvijetle sve što treba rasvijetliti.

"Zaista sam za to! I ako bilo što treba izolirati i osuditi, ili na bilo koji način ispraviti, to ćemo uvijek željeti i moći učiniti. Bitno je sada da se u zakonskom roku provede nagodba", poručio je.

Pojasnivši da se osjeća kao predsjednik Vlade kojem su se sručili na dnevni red svi mogući kosturi iz ormara hrvatske tranzicije, Plenković je naglasio da rješava probleme i brine o općem interesu Hrvatske.

Govoreći o sudjelovanju na sudjelovanju na Europskom vijeću u Sofiji, Plenković je naveo kako se poslije 15 godina prvi put održava sastanak na vrhu cijeloga Europskog vijeća sa šest zemalja iz jugoistočne Europe koje aspiriraju na članstvo.

"Hrvatska će biti domaćin idućega takvog summita za vrijeme našeg predsjedanja Unijom 2020. godine. Želimo staviti u fokus proširenje i pomoći susjednim državama koje imaju te ambicije. Što se tiče Srbije, ona mora ispuniti još puno uvjeta. Pregovori traju", zaključio je.