Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sofija | 16. 5. 2018.

Hrvatska i Bugarska spremne pomoći da se ubrza proširenje Europske unije

Premijer Plenković sudjelovao je u okruglom stolu »Dijalog sa zapadnim Balkanom: stvaranje regije rasta, sigurnosti i povezivosti na putu prema Europi« održanom u Sofiji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je u Sofiju, gdje će sutra sudjelovati sastanku na vrhu „EU – zapadni Balkan“ koji će uz čelnike država članica Europske unije okupiti i čelnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Uoči sastanka na vrhu, večeras će se održati neformalni susret čelnika EU, kao dio Programa čelnika, koji će biti usmjeren na digitalnu Europu, istraživanje i inovacije.

Po dolasku u Sofiju, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na okruglom stolu na temu „Dijalog sa zapadnim Balkanom: Stvaranje regije rasta, sigurnosti i povezivosti na putu prema Europi“, u organizaciji Wilfred Martens centra za Europske studije i Europskog vijeća za vanjske odnose. Susreo se i s predsjednikom Vlade Republike Bugarske Boykom Borissovim.

U svom izlaganju, predsjednik Vlade Plenković pohvalio je inicijativu predsjednika Vlade Bugarske da se, 15 godina nakon sastanka u Solunu, koji je slijedio sastanak održan u Zagrebu 2000., održi sastanak na vrhu između čelnika država članica Europske unije i čelnika zemalja zapadnog Balkana.

„To pokazuje da nam je trebalo 15 godina da ovu regiju vratimo na dnevni red u ovom formatu. Sada kada se to događa možda se čini jednostavnim, ali nije bilo“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Pojasnio je da je inicijalna ideja iz 2003. godine bila da se ovakvi sastanci na vrhu održavaju svake tri godine, no podsjetio je kako se to nije dogodilo.

Predsjednik Vlade kazao je kako je postojala jasna razlika u raspoloženju prema proširenju Europske unije devedesetih godina i u prvom desetljeću ovog stoljeća. Pojasnio je kako se devedesetih godina politička odgovornost zapadne Europe spram zemalja koje su nažalost bile na krivoj strani željezne zavjese ogledala u solidarnosti i politici otvorenih ruku.

Proizvod devedesetih, kazao je predsjednik Vlade, bio je brzi razvoj, gospodarska tranzicija, izgradnja političkih institucija i institucionalno ubrzanje zemalja srednje i istočne Europe prema Europskoj uniji koje je finalizirano proširenjem 1. svibnja 2004., kada se Uniji pridružilo deset novih članica, i 1. siječnja 2007., kada su članicama postale Bugarska i Rumunjska.

Što se tiče dijela Europe koji je na današnjem dnevnom redu proširenja, Plenković je ocijenio kako povijest nije bila susretljiva kao u slučaju ovih 12 država - prvenstveno zbog agresivnih politika Miloševićevog režima koje su prouzročile rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a kasnije i na Kosovu.

„Iz tog su razloga, u kontekstu pristupanja Europskoj uniji, za moju zemlju devedesete bile izgubljene godine“, poručio je Plenković, podsjetivši da je Hrvatska bila zemlja-fusnota u devedesetima, bez ugovornih odnosa, bez financijske pomoći i bez pretpristupnih programa.

„Nažalost, nakon Soluna, usporena je dinamika iz različitih razloga, od zamora proširenjem, posljedica Big Banga, rastućega populizma, institucionalne krize, mnogih razloga koji su na neki način kreirali rezerviraniji stav europskih zemalja u odnosu na proširenje. Posljedica je bilo sporije širenje“, utvrdio je Plenković.

„Zato je u ovoj zadnjoj godini u trenutnom mandatu Europskoga parlamenta i zadnjoj godini Junckerovog mandata u Europskoj komisiji, ključno što smo svjedočili daleko ambicioznijoj, otvorenijoj i dinamičnijoj strategiji za proširenje, koja daje puno više optimizma zemljama u regiji. To je velika novost koja gotovo da popločava put agendi do 2025.“, naglasio je Plenković.

Predsjednik Vlade Plenković smatra da upravo zato ovaj trenutak treba iskoristiti. Ponajprije ga trebaju iskoristiti vlade, vođe i političke stranke, ali također i civilno društvo svih zemalja u regiji, tako da grade na logici individualnih zasluga, logici instrumenata i mehanizama koji pomažu zemljama da napreduju, da se bolje povezuju, jer je bolja povezanost na neki način podnaslov ovog summita i zasigurno potreba naroda i zemalja u regiji.

„Pomoći ćemo koliko god možemo, ne samo prenoseći naše znanje, iskustvo i stručnjake, nego stvarajući pogodno ozračje. To je ključ, pogodno ozračje u javnosti, u političkim strankama i napokon unutar institucija koje donose ključne odluke“, naglasio je predsjednik Vlade.

Upozorivši kako se Europa mijenja na dnevnoj bazi, s obzirom na nacionalne izbore, kazao je da posljedice prvih trendova iskazanih nakon snažnog rasta rejtinga populista, doslovno antisistemskih, antiestablišmentskih i antieuropskih političkih stranaka, predstavljaju opasnost za proširenje.

„Što te stranke budu jače, bit će manje proširenja, to je jasno i lako razumljivo. Zato je moja poruka da iskoristimo trenutak, entuzijazam i inicijativu Boyka Borissova i da u svome radu odražavamo još uvijek oduševljenje civilnoga društva i, ponajviše, naroda zemalja u regiji. Hrvatska je tu da pomogne i, zajedno s Bugarskom, učinit ćemo sve da to bude brže nego što je bilo do sada“, poručio je na kraju predsjednik Vlade Plenković.