Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 4. 5. 2018.

Splitu i županiji donosimo projekte vrijedne više od dvije milijarde kuna

U prigodnome govoru pemijer Plenković izrazio je posebno zadovoljstvo time što se svečana sjednica Gradskoga vijeća odvija istoga dana kada Vlada nakon 14 godina zasjeda u Splitu

„Poruka koju ćemo danas zajedno poslati sa sjednice u Banovini bit će da smo Gradu Splitu i županiji, s projektima i ugovorima koji će se potpisati nakon sjednice, donijeli više od 2 milijarde kuna. To znači da smo u Split došli pripravni pružiti ruku, dati podršku onoj politici koja se zove uvođenje reda, poboljšanje gospodarstva, poboljšanje standarda života svih Splićanki i Splićana, ali i svih žitelja Splitsko-dalmatinske županije“, poručio je Plenković.

Dodao je da se pritom radi o projektima koji će poboljšati i prometnu infrastrukturu, riješiti probleme zaštite okoliša, omogućiti kvalitetnije zdravstvene usluge, riješiti brojna nekretninska pitanja i pitanja vlasništva državne imovine, koja će od ovih dana biti prepuštena na upravljanje Gradu Splitu, institucijama Grada i Županije.

„Ima tu i važnih poruka i za okolne gradove i općine, za vrgorački kraj, za Imotski, za otoke, za Brač, za Hvar, za Makarsku, za aglomeraciju Splita, za sve one koji su nam pružili inicijativu i ideju da ih danas podržimo“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Istaknuo je kako Vlada to čini s uvjerenjem da drugi najveći hrvatski grad ima pokretačku ulogu u ukupnom razvoju zemlje i da Splitsko-dalmatinska županija koja prednjači u sjajnim uspjesima hrvatskog turizma bude još uspješnija u sezoni koja dolazi.

Predsjednik Vlade posebno je čestitao na uspjesima koje je ostvarilo Sveučilište u Splitu i zahvalop rektoru Anđelinoviću na svemu što je radio, izrazivši uvjerenje da će njegov nasljednik, prof. Ljutić, tako i nastaviti te da će sveučilište biti privlačno ne samo studentima iz Hrvatske, nego i iz cijele Europe.

„Split mora biti centar hrvatskoga Sredozemlja, motor razvoja svega onoga to želimo ojačati u budućnosti, da naša jadranska i mediteranska dimenzija bude što izraženija. Imate snažnu potporu Vlade, dobro se razumijemo i tu smo za vas“, zaključio je predsjednik Vlade svoj govor, čestitavši svima blagdan svetoga Dujma.

Uz predsjednika Vlade, sjednici Gradskoga vijeća nazočila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te još niz državnih dužnosnica i dužnosnika.