Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 9. 2017.

Očuvali smo radna mjesta i opskrbu Hrvatske, nije bilo domino-efekta

Odgovarajući na novinarska pitanja o Agrokoru, premijer Plenković rekao je da je posljednjih pet i pol mjeseci bio izvrgnut optužbana da štiti jednog čovjeka, dok je sada jasno da te optužbe nisu bile utemeljene

Premijer Plenković pojasnio je da je glavni i jedini cilj Vlade pri restrukturiranju Agrokora bio zaštita interesa hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. "U tome smo uspjeli zahvaljujući zakonu koji smo donijeli te mjerama svježe likvidnosti. Održana su radna mjesta i zaposlenost, kao i opskrba Hrvatske u najuspješnijoj sezoni. Onaj temeljni cilj koji smo imali, mi smo i ostvarili, nije bilo domino efekta", istaknuo je Plenković.

Rekao je da sama kompanija prije donošenja novog zakona nije uspijevala postići likvidnost potrebnu za funkcioniranje. "Mi smo vlada koja poštuje pravnu državu, ne miješa se u rad pravosudnih tijela, i to je ono što nas, kao i HDZ pod mojim vodstvom, čini drukčijima od nekih drugih aktera na sceni", zaključio je Plenković.

Na pitanje je li Ivica Todorić pod pritiskom potpisao aktivaciju "Lex Agrokora", kao što on to tvrdi, predsjednik Plenković je odgovorio da su se odredbe zakona mogle aktivirati tek ako tvrtka želi da se zakon primijeni. Nikakvog pritiska nije bilo, potvrdio je Plenković, pogotovo ne Vladinog. Naglasio je da Vlada želi da restrukturiranje Agrokora ima transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo i na način poslovanja, a novinare je zanimalo i treba li osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor. "Što se nas tiče, mi smo apsolutno otvoreni da se sve istraži. Ono što ne želimo jest da rad istražnog povjerenstva utječe na temeljni rad pravosudnih tijela", naglasio je Plenković.

Na pitanje o ustavnosti tog zakona, predsjednik Vlade je podsjetio na to da je Vlada u svojem očitovanju bila vrlo jasna te da je zakon donesen u skladu s Ustavom. Nije zabrinut zbog tužbe koju najavljuje Ivica Todorić jer je interes Vlade stabilnost domaće ekonomije, gospodarstva i dobrobit svih građana. "Ono što smo poduzeli u tom trenutku bilo je jedino ispravno i moguće. Vodite računa o tome da nismo mi došli Agrokoru, nego je Agrokor došao nama", komentirao je Plenković.

Na pitanje u vezi s dijelom njegova govora na 72. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u kojemu se osvrnuo na odnose sa Slovenijom, predsjednik Vlade odgovorio je da pozicija Hrvatske prema Sloveniji ostaje otvorena. Želimo bilateralnim putem riješiti pitanje granice i na kopnu i na moru, dok bi Slovenija htjela provesti arbitražnu presudu koju Hrvatska ne priznaje, rekao je Plenković, naglasivši pritom da je hrvatska strana napustila arbitražni proces zato što ga je slovenska strana kompromitirala. Zaključio je da kao mogućnost za rješavanje tog pitanja preostaje samo dijalog. "Izabran sam da bih zastupao Hrvatsku", poručio je predsjednik Vlade.