Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 8. 2017.

HDZ u stabilnom vodstvu, prednost pred SDP-om 12 postotnih bodova

Prema CRO Demoskopu u kolovozu je HDZ zadržao poziciju uvjerljivo vodeće hrvatske stranke s potporom od 34,2% građana, dok je SDP-ov rejting na 22,1%

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop za kolovoz pokazuje nastavak trenda povećanja prednosti HDZ-a u odnosu na SDP.

Na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka nalazi se uvjerljivo HDZ s izborom od 34,2 posto (prema 34,3 posto iz srpnja, odnosno 34 posto iz lipnja). SDP bilježi izbornu potporu od 22,1, posto (prema 23,8 posto iz srpnja, odnosno 24,8 posto iz lipnja). Most je treći s izborom od 7,8 posto (prije mjesec dana 6,4 posto), a slijedi Živi zid s izborom od 6,8 posto ispitanika (u srpnju 6,1 posto) te ostale stranke.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 17,8 posto, a iza nje je predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom 17,2 posto. Treće mjesto drži "nitko" (nijedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 14,7 posto, a slijede i ostali političari. Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 20,5 posto. Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 10,6 posto. Treće mjesto zauzima Davor Bernardić s izborom od 8,5 posto, a slijede i drugi političari.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 19,7 posto građana u odnosu na 23,1 posto iz srpnja. U ovomjesečnom istraživanju 69,7 posto njih smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, a kakav je smjer zemlje ne zna 11,1 posto građana.

Razina potpore politici Vlade u desetom mjesecu njezina mandata iznosi 40,7 posto (prema 42,4 posto iz srpnja). Vladine politike ne podupire 48,6 posto ispitanika, dok ih 10,7 posto nema stava o njima. Doživljaj rada Vlade, osim po kriteriju podrške politici Vlade, mjeri se i "školskom" ocjenom. Vlada je u ovomjesečnom mjerenju dobila prosječnu ocjenu od 2,38 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,47).

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca požar u Splitu i okolici je najčešći izbor za 52,3 posto hrvatskih građana. Sportski uspjesi i svjetsko zlato u vaterpolu su drugi izbor s 14 posto, a slijede događaji vezani uz slučaj Agrokor s izborom od 13,7 posto. Uspješna turistička sezona je na četvrtom mjestu s izborom od 4,8 posto.

Teme