Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sinj | 21. 7. 2017.

Nova vojarna važna je za brze reakcije u slučaju ugroza i nepogoda

Zajedno s ministrom obrane Damirom Krstičevićem, premijer Andrej Plenković otvorio je vojarnu 126. brigade Hrvatske vojske u Sinju

U svom je obraćanju vojnicima istaknuo važnost ovoga dana u ispunjavanju ciljeva programa Vlade, osobito kada je riječ o politici približavanja hrvatske vojske hrvatskome narodu.

Posebno važnim smatra to što je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević prepoznao potrebu vraćanja hrvatske vojske u pojedine hrvatske gradove, važne u sigurnosnom, tradicionalnom i u gospodarskom smislu. Pohvalio je inicijativu da Hrvatska vojska ponovno bude u Sinju, Vukovaru, Varaždinu i Pločama, izrazivši uvjerenje da će se time pridonijeti boljem funkcioniranju i rasporedu oružanih snaga unutar nacionalnog teritorija.

To što će u Sinju biti smještena Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske s 250 pripadnika Plenković je ocijenio kao izrazito dobru zbog brze reakcije koju bi Oružane snage Republike Hrvatske i sinjska postrojba mogle imati na ovom području, bez obzira radi li se o obrani teritorijalnog integriteta zemlje, ili pomoći koju oružane snage pružaju u različitim situacijama elementarnih nepogoda poput požara. Predsjednik Vlade zahvalio je i županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu i svim drugim čelnicima lokalnih vlasti koji su zajedno s hrvatskim vatrogascima, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Ministarstvom unutarnjih poslova, hrvatskom policijom i brojnim građanima pridonijeli, uz veliku i važnu participaciju pripadnika oružanih snaga, sudjelovali u gašenju požara, jednog od brojnih koji su ove godine pogodili Dalmaciju i Hrvatsku.

Spomenuo je izvješće s jučerašnje sjednice Vlade, iz kojeg je razvidno da je ove godine u Hrvatskoj zabilježeno preko 800 požara, što je tri puta više nego u cijeloj protekloj godini.

„Klimatski uvjeti, suša i velike vrućine upućuju nas na zaključak da moramo raditi i na prevenciji i na kvalitetnoj koordinaciji svih nadležnih službi“, kazao je predsjednik Vlade, izrazivši uvjerenje da će upravo u Sinju, u suradnji s gradonačelnicom Križanac i drugima koji obnašaju vlast u Gradu Sinju, pripadnici Hrvatske vojske znati pripomoći u okviru zakona, ukoliko do takvih potreba dođe i u Cetinskoj krajini.

„Posebno mi je drago da se Hrvatska vojska vraća u grad Sinj, viteški grad, grad alkara, grad velike povijesne i kulturne baštine i hrvatskoga ponosa i domoljublja“, poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je kakoće upravo u ovim danima kada se grad priprema za još jednu Sinjsku alku i za blagdan Velike Gospe, ovaj čin pridonijeti brojnim aktivnostima korisnim za razvoj društvenog i gospodarskog života Sinja i cijele Cetinske krajine.

,,Želim vama, pripadnicima oružanih snaga i vašim zapovjednicima da vam život i boravak ovdje u Sinju bude skladan i da pripadnici oružanih snaga mogu uskladiti svoje profesionalne obveze s obiteljskim životom. To je politika naše Vlade općenito gledano, a poseban akcent ministar obrane stavlja upravo na dignitet hrvatskoga vojnika i na kvalitetu njegova života. Na tome mu čestitam kao i na drugim zadaćama koje predano poduzima u ovih godinu dana, i očekujem da na tom tragu nastavimo politiku vlade i aktivnosti Ministarstva obrane i Glavnog stožera Hrvatske vojske“, kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade na kraju je čestitao na ovom susretu vojnicima i svim Sinjanima te je izrazio nadu u dugotrajnu suradnju između Hrvatske vojske i grada Sinja.