Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 7. 2017.

U godinu dana HDZ je pokazao snagu, a ozračje u Hrvatskoj se promijenilo

Gostujući u Dnevniku Nove TV, premijer Plenković govorio je o situaciji u Agrokoru, Vladinim reformama, odnosima s koalicijskim partnerima i poziciji HDZ-a godinu dana nakon što je postao predsjednik stranke

Komentirajući procjene agencije Fitch, premijer Plenković kazao je da su te procjene dobre jer je zadržan isti kreditni rejting i izgledi su stabilni – nakon što je Hrvatska imala pomak iz negativnih u stabilne prije osam mjeseci.

"Procjena je dobra unatoč krizi oko Agrokora koju smo ne samo uspjeli iskontrolirati, nego je to proces s kojim upravljamo zahvaljujući aktivizmu Vlade i Zakona o izvanrednoj upravi. Ne očekujem nikakve velike poremećaje u rastu hrvatskog gospodarstva. To pokazuje i rast industrijske proizvodnje u svibnju", poručio je Plenković.

Naglasio je da su svi makroekonomski pokazatelji za Hrvatsku u 2016. bili pozitivni, a odlični su i u ovoj godini, kao i da je izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka najbolja potvrda za to. Dodao je da pred Vladom nastavak rada na fiskalnoj konsolidaciji, smanjenju javnog duga, pripremi strukturnih reformi, reformi javne uprave te nastavak reforme pravosuđa, mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava i obrazovnog sustava.

Govoreći o zdravstvenoj reformi, Plenković je rekao da Vlada želi dostupnost zdravstvenih usluga, kvalitetnije bolnice, njihovo povezivanje, racionalizaciju, smanjenje duga u zdravstvu i velike projekte poput izgradnje dječje bolnice u Zagrebu.

"A na tradiciji našeg javnog zdravstva Hrvatska je predstavila i svoju kandidaturu za Europsku agenciju za lijekove. Vjerujem da ćemo na taj način pozicionirati hrvatsko zdravstvo u europskom kontekstu", naveo je Plenković.

Odgovarajući na upit o stanju u Agrokoru, Plenković je kazao kako danas svima djeluje normalno da nije došlo do gubitka radnih mjesta, kolapsa hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava, a što je upravo posljedica aktivacije Zakona o izvanrednoj upravi.

"Ja kao predsjednik Vlade niti od jedne institucije, baš niti jedne, nisam dobio nikakav signal koji bi mi dao za pravo da u prosincu ili siječnju procijenimo da je situacija takva da hitno moramo donositi zakon. To su činjenice i fakti", poručio je Plenković, dodavši da je Vlada tražila oko tog pitanja konsenzus u hrvatskoj politici, ali se najveća oporbena stranka ponijela sasvim nezrelo.

Naglasio je da je u godinu dana koliko se nalazi na čelu HDZ-a, a to će biti 17. srpnja, stranka pokazala veliku snagu i kapacitet regeneracije. Podsjetivši da je HDZ kada se kandidirao za predsjednika stranke bio na 20 posto, a sada ulazi u ljetni period s 34,3 posto rejtinga, Plenković je kazao i kako je HDZ uvjerljiv pobjednik lokalnih izbora – s 13 županija, 62 grada, 209 općina, kao i s 19 od 21 ministra, predsjednici Sabora, države i Vlade.

"HDZ je pozicioniran tamo gdje ga želim vidjeti, a to je desni centar, umjerena stranka mainstreama koja se bori protiv populizma, demagogije i svih onih koji imaju antisistemski i protestni karakter", smatra Plenković.

Komentirajući ostavku kolege Davora Stiera, Plenković je ponovio kako je to njegov izbor i procjena za koju ne može naći opravdanja.

"Nas to nije oslabilo. Marija Pejčinović Burić bit će sjajna potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, pripremit će Hrvatsku za predsjedanje. A što se tiče snage HDZ-a, on je nakon odlaska MOST-a iz Vlade, što mislim da bi svatko drugi napravio na mom mjestu u tom trenutku, s HNS-om, s partnerstvom i dokumentom kojeg smo potpisali, još snažniji", naveo je Plenković.

Govoreći o graničnom sporu sa Slovenijom, Plenković je upozorio da se svi trebaju zapitati kako to da su arbitri nastavili arbitražu iz koje je jedna zemlja izašla zahvaljujući nečuvanom potezu u smislu međunarodnih arbitraža i sudova protivne strane.

"Mislim da se ne moramo nešto posebno dojmiti medijski priopćenja ili stavova, bilo Komisije ili neke europske države. Takvih sporova ima puno", ocijenio je Plenković, dodavši da će Hrvatska u Schengen ući jer ispunjava kriterije.

Istaknuo je kako je stav Hrvatske da sa Slovenijom dogovori bilateralno otvoreno pitanje granice.

Komentirajući podatke o iseljavanju iz Hrvatske, premijer Plenković kazao je da Vlada čini sve da omogući ljudima ostanak, zasnivanje obitelji i posao u Hrvatskoj.

"Trenutno imamo veći broj zaposlenih nego ikada, preko 1,5 milijuna ljudi radi. Broj nezaposlenih je pao ispod 169 tisuća. Treba nam još više zaposlenih, naš je cilj doći do 68 posto zaposlenosti do kraja mandata i na tome radimo", kazao je Plenković.

Na kraju gostovanja, Plenković je istaknuo kako se ova Vlada nosi sa svim mogućim izazovima tranzicije u zadnjih 27 godina, jer sve što je trebalo doći na dnevni red, došlo je na dnevni red ove Vlade.

"Vjerujem u svoje suradnike i u naše partnere u vlasti. Činjenica je da su zastupnici manjina čvrsto uz nas, da je suradnja s HNS-om veliki iskorak i da su relaksirani odnosi na političkoj sceni. Hrvatska danas u srpnju 2017. nema skoro ništa slično u ozračju kada usporedite s onom od prije godinu dana, i zato mogu biti jako sretan i ponosan. To je bio i cilj mog angažmana na ovoj dužnosti", zaključio je Plenković.