Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 7. 2017.

Uspjeli smo da kriza u Agrokoru ne upravlja nama, nego mi njome

U intervjuu za Glas Slavonije premijer Plenković govori o vodećoj poziciji HDZ-a na političkoj sceni, situaciji u vezi s Agrokorom, o Projektu Slavonija, arbitraži sa Slovenijom i drugim aktualnim temama

Podsjetivši kako je HDZ na parlamentarnim izborima pobijedio s boljim rezultatom nego na izborima 2015. i formirao vladu, Plenković je istaknuo da je u svibnju također ostvario uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima .

"Dobili smo povjerenje birača za upravljanje s 13 županija, 62 grada i 204 općine, a po prvi put otkada se izravno biraju gradonačelnici i u drugom gradu po veličini – Splitu. HDZ ima predsjednicu Republike, predsjednika Hrvatskog sabora ipredsjednika Vlade, kao i 19 od 21 članova Vlade. Pred ljetnu pauzu držimo nešto više od 34 posto rejtinga. Sve to govori o iznimno čvrstoj poziciji HDZ-a kakvu nismo imali dugi niz godina", poručio je Plenković.

Dodao je kako nakon profiliranja HDZ-a kao moderne europske stranke desnog centra vjeruje da je uspio u namjeri da postupno mijenja HDZ – a na taj način se mijenja i Hrvatsku na bolje.

Napomenuvši kako je HDZ prošle godine imao značajne izmjene statuta, Plenković drži da treba ići dalje u procesu demokratizacije uključivanjem što više članova u aktivnosti stranke.

"Stoga moramo naći mehanizme kako da, osobito mlade, nove članove, stručne ljude, zadržimo sa visokim stupnjem angažmana. Osigurati da se svi oni koji mogu pridonijeti zajednici i društvu učinkovito angažiraju kroz rad stranke jedna je od najzahtjevnijih, ali i najvažnijih zadaća HDZ-a", naveo je Plenković.

Poručivši da je HDZ u razgovore s MOST-om ušao s ciljem da ostvari dugoročnu stabilnost političkog sustava i pronađe točke programa koje se mogu pretočiti u program Vlade, Plenković je upozorio kako ono što se dogodilo kasnije predstavlja elementarno pitanje političke lojalnosti partnera u vlasti.

"Imali smo situaciju u kojoj je naš partner podržao inicijativu opozicije koja ruši jednoga ministra. I tu nisam imao nikakve dvojbe, jasno sam prethodno dao do znanja čelniku Mosta, Boži Petrovu, da je naša suradnja gotova ako će MOST-ovi ministri rušiti svog kolegu", naveo je Plenković, dodavši i da se u politici MOST-a osjećao refleks koji ima vidljiv antisistemski karakter.

Što se tiče HNS-a, Plenković je kazao kako je njegova logika bila da je prilično realno s ovakvim profilom HDZ-a pronaći partnere u okviru stranaka u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora, pojasnivši kako iznimno cijeni velik iskorak HNS-a, koji je napravio gestu da uđe u suradnju s HDZ-om.

"Suradnja pučana i liberala postoji diljem Europe i na europskoj razini, i ne vidim ništa neobično. Dokument koji smo usuglasili uvažava naše različitosti, ali isto tako daje nam mogućnost suradnje za dobrobit hrvatskih građana", naveo je Plenković.

Plenković je naglasio kako je jedna od njegovih glavnih ambicija jačati politički mainstream jer smatra da je to dobro za demokraciju i za funkcioniranje institucija.

"U takvom kontekstu vjerodostojan HDZ, kao najveća stranka, bez ikakvih dvojbi ima tu posebnu odgovornost na svim razinama vlasti. Moramo biti pažljiviji od svih ostalih u svemu šta radimo. Cilj jačanja mainstreama je koristan za zemlju", rekao je.

Istaknuo je kako smo sada u razdoblju u kojem sljedeće dvije godine ne bi trebalo biti novih izbora što je jako dobro za Vladu i daje dovoljan rok da se pokrenu strukturne reforme iz programa Vlade i Nacionalnog programa reformi.

Komentirajući zbivanja u SDP-u, Plenković je kazao da je Davor Bernardić na dužnosti malo više od pola godine i treba još određeno vrijeme da konsolidira sve procese u stranci. Dodao je kako SDP na lokalnim izborima nije ostvario rezultate koji su na razini onoga što bi po snazi druga politička stranka u zemlji vjerojatno željela.

Napomenuvši kako se približavamo proteku prvih 100 dana od aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, Plenković je naglasio da smo tim zakonskim okvirom bez potresa za financijsku stabilnost zemlje, došli u poziciju da "kriza ne upravlja nama, nego mi njom".

"Uspjeli smo vratiti povjerenje. Zato što kompanija s bivšim vlasnikom više nije uživala povjerenje kreditora i partnera, sve je dolazilo na naplatu. Tog trenutka je Vlada napravila taj iskorak i krenula u izvanrednu upravu i omogućila ne samo dobivanje, i to u dva navrata, svježe likvidnosti nego i novu vrstu dijaloga između dobavljača, vjerovnika i same kompanije", naveo je Plenković.

Komentirajući arbitražnu odluku oko razgraničenja sa Slovenijom, Plenković je kazao kako je ta međunarodna arbitraža bila teško kompromitirana.

"Za Hrvatsku odluka nema nikakav pravni učinak, mi želimo razgovor, i tu sam vrlo jasan. Otvaranje bilateralnog dijaloga da se granični problem riješi za nas je izrazito važno i na tome ćemo ustrajati", poručio je Plenković.

Podsjetivši da je Hrvatska 90-tih godina bila žrtva velikosrpske agresije i Miloševićevog režima, Plenković je rekao kako je i u tim trenucima prvi predsjednik HDZ-a i Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman jako dobro prepoznao da je to trenutak za jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske neovisno o tome tko kakvom ideološkom ili političkom spektru pripada.

"Međutim, povijesno-ideološke teme su se otvorile proteklih nekoliko godina i dovele su do velike polarizacije hrvatskog društva. Mislim da će formiranje Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima pridonijeti da dođemo, ako ne do konsenzusa, onda barem do zajedničkog nazivnika koji bi bio svima prihvatljiv", poručio je Plenković, dodavši da je suočavanje s prošlošću nedemokratskih režima posao koji hrvatsko društvo još nije dovršilo.

Komentirajući tijek reforme obrazovanja, Plemković je naglasio kako ne vidi razloga da se ne pronađe, posebno u ovoj Vladi pučana i liberala, dovoljno zrelosti da se okupi sve aktere i da se konsenzualno usvoje i akcijski planovi za reformu.

"Jer demografski brojevi nam ne idu u prilog, konkurencija na europskom i globalnom tržištu je snažna. U takvom tržištu rada obrazovni sustav mora biti ta magična formula povezivanja obrazovanja i gospodarstva uz asistenciju državnih institucija kojom se onda kreira uspjeh. Na nama je da nađemo rješenje i mislim da ćemo to uspjeti u našem mandatu", kazao je.

Plenković je pojasnio i kako kroz projekt Slavonija Vladacpokušava objediniti sve napore državne, županijske i lokalne razine, kao i privatnog sektora i europskih fondova, usmjerene na poboljšanje gospodarske i društvene situacije na području Slavonije, Baranje i Srijema.

"To se osobito odnosi na povećanje zaposlenosti i ravnomjerniji razvoj dijela Hrvatske koji zaslužuje posebnu pozornost, prije svega zbog posljedica agresije. Projektom se osigurava 2,5 milijardi eura iz europskih fondova isključivo za projekte pet slavonskih županija. Zbog svega toga sam uvjeren da ćemo na kraju mandata moći biti zadovoljni jer smo postigli opipljive rezultate za revitalizaciju Istoka Hrvatske", zaključio je Plenković.

Intervju u cijelosti (PDF)