Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sisak, Kutina | 25. 5. 2017.

Sisačko-moslavačka županija ima veliku podršku i Vlade i HDZ-a

Uoči drugog kruga lokalnih izbora predsjednik HDZ-a Plenković podržao je HDZ-ove kandidate Franju Šabana (za gradonačelnika Siska), Mihaela Jurića (za gradonačelnika Petrinje), Zlatka Babića (za gradonačelnika Kutine) te Ivu Žinića (za sisačko-moslavačkog župana)

Nakon što im je čestitao na izvrsnim rezultatima ostvarenim u prvom krugu lokalnih izbora, Plenković je na motivacijskom skupu u Sisku naglasio da je HDZ i u ovom dijelu Hrvatske potvrdio da je najsnažnija i najodgovornija politička stranka.

"Posebno želim dati podršku našem kandidatu za župana Ivi Žiniću, kojem je tek nekoliko stotina glasova nedostajalo da bude izabran u prvom krugu, što znači da uživa većinsku potporu građana. Zahvaljujući njima, nastavit će rad koji je angažirano vodio na čelu županije", poručio je Plenković.

Predsjednik Plenković je istaknuo da je HDZ pobjednik lokalnih izbora: u prvom krugu ima šest župana, 43 gradonačelnika, veliki broj općinskih načelnika, više od 40 posto svih županijskih vijećnika u županijskim skupštinama.

"U drugom krugu ostvarit ćemo još bolje rezultate - imat ćemo preko 50 posto župana, gradonačelnika i općinskih načelnika. Ovakvim rezultatom želimo poručiti ostalim strankama da želimo stabilnost Hrvatske i nastavak gospodarskog razvoja i rasta. Poručujemo im: surađujmo na stabilnosti Hrvatske ili će biti novi izbori, a mi smo na njih spremni i pobijedit ćemo", naveo je Plenković.

Istaknuo je kako sadašnji rejting HDZ-a pokazuje da bi na novim izborima postigli još bolje rezultate nego na prošlim izborima, jer su i Vlada i HDZ pokazali odvažnost i odgovornost za donošenje teških odluka i čuvanje stabilnosti Hrvatske.

Obraćajući se okupljenim članovima i simpatizerima, Plenković ih je pozvao da podrže sve HDZ-ove kandidate koji ulaze u drugi krug lokalnih izbora.

"Stalo nam je do Sisačko-moslavačke županije. Sisak i županija mogu računati na našu daljnju podršku i zato je bitno da na čelu županije, u najvećim gradovima - Sisku, Petrinji i Kutini – imamo sposobne, poštene i ugledne ljude kao što su Franjo Šaban u Sisku, Mihael Jurić u Petrinji i Zlatko Babić u Kutini, a da na čelu Sisačko-moslavačke županije imamo našeg uspješnog župana Ivu Žinića", rekao je Plenković.

Naglasio je kako očekuje da Franjo Šaban pobijedi u drugom krugu kako bi ubrzao gospodarski razvoj Siska kao sjedišta županije i vratio mu status važnog središta hrvatskog gospodarstva, ostvario bolju prometnu povezanost grada sa Zagrebom i drugim dijelovima županije te zaustavio iseljavanje mladih.

U Kutini, predsjednik Plenković iskazao je kako su izvrsni konkretni razvojni programi kandidata za gradonačelnika Zlatka Babića te župana Ive Žinića - za razvoj Grada Kutine i cijele županije - jamac pobjede na izborima.

"Zadovoljstvo mi je danas u Kutini dati potporu našem kandidatu za gradonačelnika Zlatku Babiću, kao i kandidatu za sisačko-moslavačkog župana Ivi Žiniću. Riječ je o iskusnim i dokazanim kandidatima HDZ-a koji imaju konkretne razvojne projekte. Osobito ovdje u Kutini, za gospodarski razvoj grada. Od Petrokemije pa do drugih, jednako značajnih kompanija koje moraju pridonijeti rastu i razvoju gospodarstva te kvalitetnijem društvenom životu", poručio je Plenković.

Ujedno je častitao i novom gradonačelniku Novske, Marinu Piletiću, koji je pobijedio u prvom krugu.

"Marin Piletić je mlada snaga HDZ-a. Uvjerljivo je pobijedio u prvom krugu na izborima za gradonačelnika Novske. Na tome mu čestitam", rekao je Plenković.

Premijer Plenković posjetio je i tijekom dana Petrokemiju – tvornicu gnojiva u Kutini gdje je održao radni sastanak s članovima Nadzornog odbora i Uprave tvornice. U pratnji predsjednika Plenkovića bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar državne imovine Goran Marić.

Nedavno je Petrokemija d.d., nakon odluke Vlade Republike Hrvatske o osiguranju povrata kredita, potpisala ugovore o dugoročnim kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak i Hrvatskom poštanskom bankom, te ugovor o kratkoročnom financiranju s Erste &  Steiermarkische bankom d.d. u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna. Kredit će biti iskorišten za osiguranje stabilnosti poslovanja Petrokemije i održavanje poslovnih procesa.

Teme