Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Hvar | 14. 4. 2017.

Moramo naći novu snagu i povezati se u vremenu pred nama

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je sinoć u procesiji »Za Križen« na Hvaru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je riječ o sjajnoj tradiciji koja govori o 500 godina privrženosti Hvarana vjeri, tradiciji, hrvatskome identitetu i domoljublju. 

"Ovo je trenutak introspekcije kada svi skupa moramo naći jednu novu snagu, povezati se i iskoristiti ovu energiju u vremenu koje je pred nama", poručio je Plenković.

Premijer Plenković kratki je boravak na Hvaru iskoristio i za razgovore o pitanjima relevantnima za razvoj hrvatskih otoka.

Što se tiče čekanja na granicama, predsjednik Vlade u stalnom je kontaktu s kolegama iz MUP-a, ali i s kolegama iz Slovenije. "Pokušavamo riješiti ove gužve na granicama, koje su dosegle razinu da sada zahtijevaju puno veću fleksibilnost slovenske strane", kazao je.

Pojasnio je da Uredba koja je usvojena omogućuje prelazak sa sustavne na ciljanu kontrolu, što je Hrvatska i učinila te o tome notificirala Europsku komisiju. Dodao je da danas očekuje ponovni razgovor sa slovenskim premijerom Cerarom o toj temi.

Nakon što je sudjelovao u procesiji "Za Križen", Plenković je jutros obišao gradove Hvar i Stari Grad te Općinu Jelsu, iskoristivši prigodu da s brojnim Hvarankama i Hvaranima razgovora o pitanjima važnima za razvoj hrvatskih otoka. Susreo se i s hvarskim biskupom mons. Slobodanom Štambukom.

Zajedno s gradonačelnikom Starog Grada Vinkom Maroevićem i predsjednikom HDZ-a Grada Hvara Jurom Miličićem, predsjednik Plenković izrazio je punu potporu kandidatima HDZ-a u svim gradovima i općinama na otoku Hvaru, poručivši da očekuje izvrstan izborni rezultat i nastavak realizacije razvojnih projekata - u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Vladom RH.