Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 9. 4. 2017.

Odnosi sa SAD-om su partnerski, saveznički i prijateljski

U Dubrovniku su se susreli predsjednik Vlade Andrej Plenković i senator John McCain, predsjedavajući Odbora za vojne poslove američkoga Senata, koji boravi u posjetu Hrvatskoj

U Dubrovniku su se danas susreli predsjednik Vlade Andrej Plenković i senator John McCain, predsjedavajući Odbora za vojne poslove američkoga Senata, koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom.

“Imali smo vrlo sadržajan razgovor o partnerskim, savezničkim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i SAD-a. Naš je cilj unaprijediti gospodarsku i energetsku suradnju te onu u domeni obrane i sigurnosti”, kazao je dodavši da su na sastanku razmotrili i trenutno stanje na jugoistoku Europe, u europskom susjedstvu te na Srednjem Istoku.

“Važno je da kao saveznici u okviru NATO saveza imamo prigodu za razmjenu novih mišljenja i da smo bolje informirani o politici nove administracije SAD-a”, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Plenković kazao je da senator vrlo dobro shvaća kolika je privrženost SAD-a prije svega partnerstvu s Europom kroz NATO i transatlantsku suradnju između EU-a i SAD-a u kojoj Hrvatska igra važnu ulogu kao pouzdan i stabilan saveznik na jugoistoku Europe. “Mislim da će privrženost SAD-a rješavanju bitnih problema za stabilnost jugoistoka Europe ostati vrlo visoka. Senator ima i iskustvo i spreman je tu vrstu poruke emancipirati i drugim akterima u američkoj politici.”

Na novinarski upit o budućnosti transatlantske suradnje, premijer Plenković istaknuo je da će odnosi biti stabilni. “Nova američka administracija postupno će se staviti u uobičajene okvire čvrstoga partnerstva što je na tragu razgovora koje su brojni hrvatski dužnosnici imali proteklih mjeseci s njihovim predstavnicima, u čemu sigurno pomaže iskustvo senatora McCaina”, rekao je predsjednik Vlade.

Senator John McCain ocijenio je odnose Hrvatske i SAD-a odličnima te istaknuo kako su oni važniji nego ikad u novim globalnim izazovima.

Teme