Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 3. 2017.

Tko kani na izborima podržati opcije koje nisu HDZ-ove, sretan mu put

U intervjuu za Novu TV premijer Plenković govorio je o važnosti Rimske deklaracije za Hrvatsku, situaciji u Agrokoru i stabilnosti hrvatskoga gospodarskog sustava te o lokalnim izborima

Napomenuvši da višebrzinska Europa postoji već godinama, jer neke su članice u Eurozoni ili Schengenskoj zoni, premijer Plenković je pojasnio kako je za Hrvatsku bilo važno da se koncept pojačane suradnje na nekom području može nastaviti tako da bude uključiv. Ocijenio je da se time daje šansa svima koji u pojedinim aspektima nadležnosti EU-a žele ići dalje, a otvaraju se vrata svima koji se tome žele priključiti.

S te strane možemo biti izrazito zadovoljni, reko je Plenković, kao i time što je spomenut nastavak proširenja EU-a. Dakako, moraju se pritom ispuniti odgovarajući kriteriji, a Hrvatska će svesrdno pomoći susjednim zemljama, osobito Bosni i Hercegovini.

Govoreći o situaciji u Agrokoru, Plenković je ponovio da se Vlada ponaša izrazito odgovorno i u komunikacijskom i u radnom smislu te u procesu konzultacija koji vodi. Izrazio je želju da kompanija osigura likvidnost, krene u projekt i plan restrukturiranja te u konačnici postigne održivo poslovanje.

"Na temelju iskustava drugih zemalja, kada je riječ o ovakvim situacijama kad imate jednu kompaniju čije je poslovanje važno za ukupne sistemske posljedice po gospodarstvo i financijski sustav, onda želimo napraviti odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir, koji bi nam omogućio prije svega da zaštitimo interese države, ali i interese zaposlenika, dobavljača, vjerovnika i same kompanije. Sve što radimo bit će u cijelosti u skladu s Ustavom", kazao je Plenković.

Osvrnuvši se na lokalne izbore u Zagrebu, Plenković je rekao da svi oni koji kane podržavati kandidate koji nisu HDZ-ovi to ne bi trebali činiti, jer je HDZ odgovorna stranka. "Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata", poručio je. Plenković očekuje da HDZ-ove kandidate podrže svi članovi HDZ-a te njegove županijske i gradske organizacije. Također je najavio da će se voditi računa o ponašanju pojedinih članova te da će biti posljedica za sve one koji javno budu podržavali kandidate koji nisu HDZ-ovi.

Snimka intervjua