Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 2. 2017.

Barišić nije plagijator, usmjerimo se na teme obrazovanja i odgoja djece

U svom izlaganju nakon saborske rasprave o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću premijer Andrej Plenković opovrgnuo je tvrdnju da je posrijedi plagijat

Premijer Plenković istaknuo je kako su svi suglasni da su znanost i obrazovanje temelj budućnosti hrvatskoga društva i da o njima treba postići pluralistički konsenzus. Podsjetio je na to da je zajedno s ministrom Barišićem imenovao novo stručno povjerenstvo za provedbu obrazovne strategije koje je sastavljeno po načelu političke uključivosti.

"Godine 2012. isto je ministar obrazovanja i znanosti bio tema, ali je argument tada vladajuće većine bio da je rano za raspravu o povjerenju te da nije prošlo dovoljno vremena kako bi se ocijenio njegov rad. Čini mi se da se priča ponavlja, ali argumentacija je drukčija", poručio je Plenković

Plenković je rekao da je u raspravi pažljivo slušao i zastupnika Bernardića i zastupnika Vrdoljaka, te je ocijenio zanimljivljim to što nisu rekli nijednu riječ o meritumu stvari. Naveo je da su oni predložili glasanje o povjerenju, ali pritom nisu jasno rekliu čemu je problem.

"Radi se o tome da u članku Does Globalization Threaten Democracy iz 2008. godine, na 301. stranici časopisa Synthesis philosophica, u fusnoti broj 4 fali referenca na izvor. Javnost mora znati da se cijela ova rasprava i sve o čemu već tjednima govorimo svodi na taj izostanak reference o izvoru. Je li to razlog za ostavku ministra? Je li to razlog da vi trošite svu svoju energiju na etiketiranje čovjeka koji korektno radi radi svoj posao?", zapitao je Plenković.

Dodao je da je ministar Barišić već 2009. sam ispravio tu pogrešku, dakle prije nego što je optužen za plagijat, a o tome se poslije također očitovalo Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu. U prvoj rečenici svojeg mišljenja Etičko povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu izjavljuje da se ne radi o plagijatu ni o njegovim pojavnim oblicima.

Naglasio je da javnost mora znati da se već tjednima raspravlja o jednoj fusnoti, umjesto da se raspravlja o ključnim zadaćama u vezi sa znanošću, obrazovanjem i odgojem djece.

Plenković drži kako bi bilo bolje da se ova "priča" svede na realne, zakonske okvire i da kolega Barišić dobije šansu da u svom mandatu radi neopterećeno. "Mislim da Hrvatska zaslužuje bolje. Mi ćemo se kao Vlada i parlamentarna većina truditi da se bavimo bitnim i zato ću svaki dan u javni prostor stavljati bitne teme", rekao je Plenković.

Zahtjev skupine zastupnika iz opozicije o pitanju povjerenja ministru Barišiću odbijen je glasovima većine zastupnika.