Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 2. 2017.

Osigurali smo više od 574 milijuna kuna za 12 dnevnih bolnica

U nazočnosti premijera Plenkovića potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014–2020.«

Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva Poziva za projektne prijedloge: Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama iznose 725.480.000 kuna. Trenutno je za 12 prijava donesena odluka o financiranju, čime se ukupno dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 574.898.608,13 kuna. Troškovi se odnose na infrastrukturne radove, nabavu medicinske opreme i nadoknadu administrativnog provođenja projekta. Ugovore su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te ravnatelji bolnica.

Tom je prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo da Vlada ovaj tjedan žanje niz konkretnih, vrlo praktičnih koristi od sredstava što ih Hrvatska dobiva od Europskoga fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

"Danas sam izrazito zadovoljan da je nakon poziva koji je raspisan prije nekoliko mjeseci, u vrlo kratkom roku zaprimljen čitav niz vrlo kvalitetnih i korisnih projekata za unapređenje stanja u hrvatskome zdravstvu, u našim bolnicama, u nabavi nove opreme ili pak modernizaciji postojećih objekata diljem Hrvatske, od Zagreba, preko Vukovara, Dubrovnika", poručio je Plenković.

Ocijenio je posebno ohrabrujućim što je od dostupnih 725 milijuna kuna u ovoj omotnici, trenutno s ovim projektima, riječ o dodjeli gotovo 575 milijuna kuna, na koja će Ministarstvo zdravstva iz svoga proračuna dodati još sto milijuna, što će brojnim ustanovama biti od velike koristi.

"Mislim da je to dobro i za ukupno povlačenje sredstava iz europskih fondova i drago mi je da su u jednoj kvalitetnoj suradnji i sinergiji, prije svega Ministarstva zdravstva i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, SAFU-a, kao ključne agencije za realizaciju i, u konačnici, i isplatu ovih sredstava, ovako brzo pripremljeni i, nadam se, uskoro i realizirani projekti", kazao je Plenković.

Istaknuo je da je to veliki uspjeh u kontekstu šire politike za unapređenje hrvatskoga zdravstvenoga sustava, za ostvarivanje prioritetnih ciljeva Vlade prema kojima će svi hrvatski ljudi imati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, i to u onim uvjetima koji priliče članici Europske unije. Dodao je da su ovakvi projekti potvrda da je članstvo Hrvatske u EU-u izuzetno korisno i dobro za realizaciju ključnih projekata. Naveo je i kako mu je drago što su potpisivanju prisutni i župani kao osnivači većine bolnica, što je još jedan primjer dobre  suradnje središnje razine vlasti s hrvatskim županijama.

"Svima vam čestitam i nadam se da će ovakvih projekata i prigoda za realizaciju projekata koji su financirani i sufinancirani iz sredstava Europske unije i državnoga proračuna još biti u mandatu ove Vlade“, zaključio je Plenković.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je kako je ovaj natječaj omogućio rekonstrukciju i opremanje bolnica, nužnu za njihov daljini razvoj. „Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva za ovaj Poziv iznose 725.480.000 kuna, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva dogovoreno je dodatno povećanje alokacije od jedne milijarde kuna za ovaj važni resor“, kazala je Žalac.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je da je ovim Vlada pokazala da sustav hrvatskog zdravstva odgovara izazovima vremena, a izazov vremena svjetske medicine je biti učinkovit u jednodnevnoj kirurgiji, dnevnoj bolnici, hitnim prijamima, uz podržavanje svih drugih oblika neophodnih da bi bolnice pružale usluge na visokoj razini.