Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vukovar | 17. 11. 2016.

Vukovar je simbol hrvatske slobode i bit će prioritet ove Vlade

Na početku 4. sjednice Vlade koja se održala u Vukovaru premijer Andrej Plenković izrazio je posebnu zahvalnost i duboko poštovanje žrtvi Vukovara

Nakon uvodnog izlaganja i izvješća predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministri su kratko izvijestili o tome što su njihova ministarstva dosad učinila u Gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i o budućim projektima svojih resora za to područje.

Nakon odavanja počasti minutom šutnje svim hrvatskim braniteljima koji su poginuli u obrani Vukovara, svim civilnim  žrtvama u Domovinskom ratu i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predsjednik Vlade pozdravio je i zahvalio županu Vukovarsko-srijemske županije Boži Galiću, gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi te ravnateljici Gradskog muzeja Ruži Marić na gostoprimstvu.

Otvarajući sjednicu Vlade premijer Plenković je kazao: "Čast mi je i zadovoljstvo danas biti u Vukovaru, dan uoči 25. obljetnice okupacije grada, u kontekstu ovih dana kada se prisjećamo žrtve Vukovara i žrtve svih hrvatskih branitelja.“  Zahvalio je gradonačelniku Penavi na zajedničkoj inicijativi da se ova sjednica održi upravo u Vukovaru, „čime želimo poslati poruku ohrabrenja, solidarnosti i potpore svim stanovnicima Vukovara“.

Istaknuo je da je sjećanje na bolno ratno iskustvo kroz koje su Hrvatska, a posebno Vukovar, prošli na putu do neovisnosti i međunarodnog priznanja, uvijek jedna od ključnih niti vodilja svake hrvatske Vlade. "Želim da na današnjoj sjednici detaljno utvrdimo što hrvatska vlada, pojedina ministarstva uz potporu županije, mogu učiniti za budućnost Vukovara, za njegovu perspektivu“, nastavio je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što se sjednica održava u Gradskom muzeju, u obnovljenom dvorcu Eltz, koji se obnavljao od 2005. do 2014. zajedničkim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe i Vlade Republike Hrvatske, u kojem 2000 izložaka predstavlja bogatu kulturu, baštinu i tradiciju Vukovara svima koji ga posjećuju. Predsjednik Vlade čestitao je ravnateljici muzeja i na vrijednoj europskoj nagradi Silletto koju je Gradski muzej dobio u konkurenciji 49 europskih muzeja.

„Grad Vukovar je simbol stradanja i patnje hrvatskog naroda tijekom ratne agresije, ali je i simbol otpora, nacionalnog jedinstva, snage i odlučnosti tijekom Domovinskog rata u borbi za slobodu, za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Znamo da su prije 25 godina brojčano nadmoćne snage tzv. jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih snaga tri mjeseca nastojale slomiti herojsku obranu i otpor Vukovara", podsjetio je Plenković.

Upozorio je na to da se materijalne posljedice osjećaju još i danas, a u bitci prilikom opsade grada svoje živote je za obranu Hrvatske položilo nebrojeno hrvatskih branitelja i civila. „Njihovim obiteljima, kao i svima  koji su doprinijeli obrani Hrvatske, želim i danas s ove sjednice još jednom uputiti izraze posebne zahvale i suosjećanja", kazao je Plenković. Naglasio je da zbog svega toga grad Vukovar zaslužuje posebno mjesto i poseban odnos svih nas  u brizi za njegov razvoj, za očuvanje mira, tolerancije i suživota. "Današnja sjednica ima svoj radni karakter, a cilj nam je da konkretnim odlukama jasno pokažemo da odnos ove Vlade prema Vukovaru nije samo na razini simbolike, već i odraz poštovanja prema svim njegovim građanima te pune predanosti cijele Vlade i mene osobno kao predsjednika Vlade, za razvoj i poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta u Vukovaru", rekao je Plenković.

Dodao je da se danas donose važne odluke koje će doprinijeti tom cilju, a ukupni iznos sredstava koja će biti alocirana prelazi 60 milijuna kuna. Pojasnivši da je prije sjednice bio na Veleučilištu s gradonačelnikom i županom, kazao je da je ondje ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića potpisala važan ugovor o izgradnji studentskoga doma koji će pridonijeti povećanju smještajnih kapaciteta mladih polaznika Veleučilišta.

Napomenuo je kako će Vlada glede obnove vukovarskog vodotornja nadoknaditi onaj dio koji nedostaje kako bi se zaokružila financijska konstrukcija, a dat će i sredstva za sufinanciranje komunalnog pristaništa Marina u Vukovaru te usvojiti zaključak u vezi s izradom programa obnove komunalne infrastrukture grada Vukovara u razdoblju 2017–2021. Dodao je da će nazočiti potpisivanju Sporazuma o suradnji između nadležnih ministarstava i Grada Vukovara kojim će se unaprijediti infrastruktura i komunalno gospodarstvo na području grada.

Potom je na sjednici Vlade usvojena Odluka o osnivanju Povjerenstva za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta. "Smatramo da Vukovar sa svojom poviješću i stradanjem zaslužuje upravo ovakvo Povjerenstvo koje će raditi na tome da se sjećanje, ali isto tako i koncept mirne reintegracije, pomirbe, suživota, budućnosti, osobito s predstavnicima srpske manjine u ovom gradu, dovede na razinu koja odgovara drugom desetljeću 21. stoljeća i europskom duhu uz najveće poštovanje koje možemo dati prema žrtvi svih hrvatskih branitelja i onih koji su pali za slobodu Hrvatske", poručio je Plenković.

Utvrdio je kako će svim tijelima središnje državne uprave naložiti da posebnu pozornost posvete programima koji se odnose na Vukovar. "Provedbu tih odluka, naravno, podredit ćemo redovitoj evaluaciji, a gradonačelnik Penava bit će de facto jedan od mojih najbližih suradnika", najavio je Plenković.

Zaključio je da ova današnja sjednica Vlade poštuje i valorizira tešku prošlost Vukovara početkom 90-tih, ali je isto tako okrenuta prema budućnosti, obnovi i razvoju i novim radnim mjestima, prema mladima, i odgovarajućoj ulozi Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije i cijelog istoka Hrvatske.