Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 27. 8. 2016.

Nastavit ću se zalagati za europski put BiH i ravnopravnost Hrvata

U Mostaru su predsjednici HDZ-a i sestrinskog HDZ-a BiH Andrej Plenković i Dragan Čović predstavili kvalitetnu listu HDZ-ovih kandiata za XI. izbornu jedinicu

Predstavljajući listu HDZ-a za XI. izbornu jedinicu, Plenković je kazao da se radi o sjajnoj listi kvalitetnih ljudi, koja obuhvaća predstavnike Hrvata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvata iz drugih zemalja u inozemstvu.

Podsjetivši da su SDP i Zoran Milanović 2010. pri ustavnim promjenama političkom ucjenom fiksirali kvotu zastupnika Hrvata izvan Hrvatske, Plenković je istaknuo kako neke stranke šalju ozbiljne političke poruke o brizi za Hrvate u inozemstvu kada se ni ne udostoje predstaviti svoje kandidate u XI. izbornoj jedinici.

Poručio je kako je svega dva tjedna nakon pristupanja Hrvatske EU, u Mostaru postignut strateški dogovor između HDZ-a i HDZ-a BiH, a koji je operativno proveden u svakoj fazi zajedničkog djelovanja na europskom putu BiH.  U tom kontekstu, napomenuo je kako su HDZ-ovi eurozastupnici kroz rezolucije EP-a, ali i svoju konferenciju u Bruxellesu o europskoj budućnosti BiH povom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, poslali jasne poruke o važnosti stvarne ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivnih naroda u BiH.

"Posebice kada je riječ o ustavnim promjenama u BiH, u rezolucijama EP-a poručili smo da treba voditi računa o načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti, legitimne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda", naveo je Plenković.

Naglasio je kako je aktivizmom HDZ-ovih eurozastupnika ostvaren strateški cilj kada je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU 15. veljače o.g.  "Taj cilj nam je bio od strateškog i moralnog značaja, jer za mene kao predsjednika HDZ-a u vanjskopolitičkom smislu prioriteti su europska budućnost BiH i položaj Hrvata u BiH", rekao je Plenković i dodao kako je  podnošenje zahtjeva učinjeno za vrijeme mandata predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Istaknuo je da HDZ pristupa BiH s poštovanjem i angažmanom, a ne koristi poput nekih kvalifikcije koje nisu dostojn eozbiljne politike, ali ni kavane ni krčme. "Moja će politika biti odgovorna i usmjerena na pomoć BiH u procesu ustavnih reformi, koordinaciji europskih poslova te gospodarskim reformama i socijalnim pitanjima", najavio je Plenković.

Plenković je zaključio kako je HDZ-u cilj ostvariti sva tri mandata u XI. jedinici koja će biti važna za ukupnu izbornu pobjedu.

Nakon predstavljanja kandidata, položeni su vijenci i zapaljene svijeće svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana. Uslijedilo je pdruženje s građanima, a predsjednik Plenković posjetio je i franjevačku crkvu Svetog Petra i Pavla.