Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 27. 8. 2016.

Prava Hrvata u BiH bit će vanjsko­politički prioritet HDZ-ove vlade

U intervjuu za Večernji list BiH Andrej Plenković izrazio je protivljenje referendumu o Danu Republike Srpske te se zauzeo za razgovor svih aktera o ustavnoj reformi BiH. Predstavio je također kvalitetnu HDZ-ovu listu za XI. izbornu jedinicu.

U razgovoru s novinarom Zoranom Krešićem predsjednik Plenković ocijenio je da je referendum u Republici Srpskoj 25. rujna prijetnja suverenosti i cjelovitosti BiH koju on odlučno odbacuje i osuđuje. Dodao je da vodstvo Republike Srpske time pokazuje da ne poštuje pravosudne institucije BiH ni Daytonski mirovni sporazum, a u pitanje su dovedeni mir i stabilnost cijelog susjedstva.

"Hrvatska će pozorno pratiti razvoj događaja i učiniti sve da u ovim okolnostima zaštiti prava hrvatskog naroda. Zato sam danas ovdje da u razgovoru s predstavnicima Hrvata vidim što možemo učiniti", rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo kako su prava Hrvata i opstojnost cijele Bosne i Hercegovine strateško  vanjskopolitičko pitanje broj jedan za Hrvatsku. Napomenuo je da ni nakon 20 godina provedbe Daytonskog sporazuma hrvatski kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH ne živi u ravnopravnom položaju.

Pojasnio je da se čvrsto zalaže za europski put BiH koji jedini jamči koheziju i teritorijalnu cjelovitost te stabilnost i gospodarski razvoj zemlje. "Na čelu buduće hrvatske vlade jednako ću angažirano kao i u Europskom parlamentu, državnički i odgovorno, zastupati jednakopravnost Hrvata u BiH i njezinu europsku budućnost", poručio je Plenković.

Komentirajući recentne izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o BiH, Plenković smatra da se radi o uvredljvoj i politički nepismenoj izjavi koja šteti odnosima između dvije države, a posebno interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Hrvatski narod će sigurno prepoznati razliku između diletantske vanjske politike Zorana Milanovića i ozbiljne i vjerodostojne politike koju ću ja predvoditi", poručio je Plenković.

Naglasio je da je Bosni i Hercegovini sada uz političku stabilnost i smirivanje tenzija nužan nastavak rada na provedbi Reformske agende koja predviđa opsežnu listu promjena u ekonomskom, poreznom i administrativnom sustavu te jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Podsjetivši na konferenciju hrvatskih zastupnika u EP-u u prosincu o europskoj budućnosti BiH, Plenković je kazao da je tada poslana jasna poruka potpore BiH koja je i dovela do podnošenja Zahtjeva za članstvo u EU, ali i poruka da je vrijeme za nadogradnju Daytonskog okvira. Drži da je za to nužna ustavna reforma koja će se temeljiti na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja.

"BiH mora postati funkcionalna država, uz osiguranje pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda te građana", naveo je Plenković.

Kazao je i da je sustavno podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja koje u opisu inkriminiranog kaznenog djela sadržajem sugeriraju postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i agresiju Hrvatske prema BiH potpuno neprihvatljivo. "Treba prije svega jasno odbaciti sve pokušaje nametanja kolektivne odgovornosti, pokrenuti otvoreni dijalog i razmotriti postojeće modele pravosudne suradnje ako pravosudna tijela BiH nastave inzistirati na politiziranim političko-pravnim kvalifikacijama", smatra Plenković.

Plenković je rekao da je preuzeo odgovornost predsjednika HDZ-a s jasnim ciljem transformacije i vraćanja političke vjerodostojnost stranci u rekordno kratkom roku. Istaknuo je da je HDZ na listi u XI. Izbornoj jedinici, koju predvodi predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić, okupio velik broj vjerodostojnih predstavnika Hrvata iz različitih zemalja. Poručio je kako je važno da svi Hrvati u BiH prepoznaju da je HDZ jedina politička opcija u Hrvatskoj koja trajno i sustavno skrbi o njihovim pravima i zastupljenosti.

"Uvjeren sam da će HDZ ponovno osvojiti sva tri zastupnička mandata u XI. jedinici", zaključio je Plenković.

Intervju u cijelosti