Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zadar | 20. 8. 2016.

HDZ odbacuje provokacije iz Srbije i zaštitit će pravnu sigurnost branitelja

Andrej Plenković komentirao je izjave predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i slučaj Osječanina Zlatka Hlobika koji je bezrazložno uhićen na graničnom prijelazu

Komentirajući izjave srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Gradini, Plenković je ponovio da je Hrvatska članica EU i NATO-a koja je ispunila najviše kriterije i standarde, dok je Srbija tek na tom putu.

Poručio je da Srbiji predstoji pravo suočavanje s prošlošću, osobito iz vremena agresije Miloševićeva velikosrpskog režima, u kojem je i aktualni premijer Srbije, tada u nekoj drugoj ulozi, u nekoj drugoj stranci, dao svoj obol.

Istaknuo je da želi Hrvatsku koja gradi kvalitetne odnose sa susjedima, ali politiku čistih ruku. Kazao je da Hrvatska neće dopustiti, a posebice buduća HDZ-ova Vlada, da Srbija kontinuirano provocira.

"Tražit ćemo izmjenu njihova zakona o procesuiranju ratnih zločina i nadležnosti njihovih državnih institucija i na taj način zaštititi pravnu sigurnost hrvatskih branitelja", rekao je Plenković.

Napomenuo je kako slučaj s hrvatskim državljaninom Hlobikom koji je zadržan u Srbiji pokazuje koliko je ta tematika osjetljiva i koliko treba inzistirati na rješavanju pitanja spornog Zakona.

"Poručujem Srbiji da spuste tonove i otvorimo dijalog, a HDZ će uvijek čvrsto štititi hrvatske nacionalne interese, u okviru našeg međunarodnog položaja", pojasnio je Plenković.