Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Karlovac | 18. 8. 2016.

HDZ-ova Vlada i zastupnici u EP-u zaštitili su pravnu sigurnost branitelja

U izjavi medijima Andrej Plenković komentirao je među ostalim HDZ-ova stajališta o Planu gospodarenja otpadom i o zaštiti prava i sigurnosti hrvatskih branitelja s obzirom na srbijanski zakon o širenju kaznene jurisdikcije

Predsjednik Plenković je izrazio zadovoljstvo što je kao bivši saborski zastupnik, koji je 2011. dobio mandat u VII. izbornoj jedinici, došao u Karlovac podržati izuzetno kvalitetnu listu HDZ-a u VII. izbornoj jedinici, koja će uvjerljivo pobijediti.

Govoreći o Planu gospodarenja otpadom, Plenković je rekao da se HDZ i njegovi ministri zalažu da prođe propisana javna rasprava i smatraju da Plan ima sadržajnih nepotpunosti koje treba nadopuniti. Poručio je da je puno prirodnije da dokument koji treba odrediti okvir za konkretne projekte za gospodarenje otpadom donese buduća Vlada. "Time bi se mogle uvažiti i određene sugestije koje su dale službe Europske komisije, a taj će dokument biti sveobuhvatan, u skladu sa strategijom te zakonom o zaštiti okoliša i o održivom gospodarenju otpadom", kazao je Plenković.

Komentirajući odnos HDZ-a i SDP-a prema hrvatskim braniteljima, Plenković je istaknuo kako je od stupanja na dužnost predsjednika HDZ-a imao, bez medijske pompe, sastanke s Generalskim zborom, Zajednicom branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ i HDZ-ovim Odborom za branitelje, kao i udrugama svih gardijskih brigada, specijalne policije, hrvatskih ratnih vojnih invalida i obiteljima poginulih branitelja.

Napomenuo je kako Vlada Zorana Milanovića nije napravila ništa u pogledu Zakona o nadležnosti državnih organa Republike Srbije u procesuiranju ratnih zločina. Podsjetio je kako je on kao zastupnik u Europskom parlamentu zajedno s kolegama emancipirao pitanje spornog Zakona po prvi put u međunarodnom dokumentu u okviru rezolucija o napretku Srbije za 2014. i 2015. Dodao je da se radi o hibridnom zakonu o regionalnoj nadležnosti, u kojem je Srbija prepisala katalog djela iz Statuta iz Haaškog suda i proširila jurisdikciju svog tužiteljstva i sudova na teritorij RH i BiH.

"Ono što je propustila učiniti Milanovićeva vlada, nadomjestila je HDZ-ova Vlada, koja je uvrstila u pregovarački proces Srbije sva ključna rezidualna pitanja iz Miloševićeve velikosrpske agresije", pojasnio je Plenković.

"HDZ-ova vlada i zastupnici u EP-u su artikulirali zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa,  osobito pravnu sigurnost branitelja", zaključio je Plenković.