Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 8. 2016.

U Münchenu su osuđeni oni koje je SDP-ova Vlada pokušala spasiti

U izjavi za medije Andrej Plenković komentirao je presudu Visokog suda u Münchenu kojom su Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni na doživotni zatvor, poručivši da je time ujedno osuđen jugoslavensko-komunistički državni terorizam

Andrej Plenković još jednom je u ime HDZ-a izrazio sućut i suosjećanje s obitelji Đureković i sa svim drugim obiteljima žrtava Udbinih egzekutora.

Plenković je podsjetio na to da je 28. lipnja 2013, samo dva dana prije pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, SDP-ova vlada predvođena Zoranom Milanovićem u Hrvatskom saboru predložila tzv. »Lex Perković» – Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a. HDZ-ovi zastupnici tada su izašli iz Sabora te vrlo jasno osudili taj pokušaj SDP-ove vlade da izigra europske obveze, rekao je Plenković. Dodao je da je Milanović takvom politikom nepovratno narušio međunarodni kredibilitet Hrvatske, kojoj je zamalo oduzeto 120 milijuna eura predviđenih za prilagodbu schengenskom režimu.

Naglasio je da je HDZ tada vrlo jasno osudio sve totalitarne režime i usprotivio se politici koja je štitila one koje je danas Visoki sud u Munchenu osudio. U tom kontekstu HDZ će voditi snažnu politiku zaštite nacionalnih interesa, ali će i pridonijeti suočavanju s prošlošću te raščišćavanju svih nedjela totalitarnih sustava, rekao je Plenković.

Odbacio je tvrdnje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da su »oni koji su danas osuđeni bili među utemeljiteljima HDZ-a«, ocijenivši da Milanović time skreće pozornost sa svoje odgovornosti za »Lex Perković«.