Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Knin | 5. 8. 2016.

Dužni smo se stalno prisjećati onih koji su zaslužni za slobodnu Hrvatsku

Zajedno s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, članovima Vlade te brojnim stranačkim dužnosnicima i kolegama Andrej Plenković prisustvovao je svečanom obilježavanju 21. godišnjice Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

Plenković je sa stranačkim kolegama bio na Kninskoj tvrđavi, gdje je svečano podignuta hrvatska zastava, dok su kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja '95 položili vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule branitelje. Sudjelovao je također na svetoj misi za Domovinu u crkvi Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta te se pridružio akciji »Knin za Vukovar« kojom se prikupljaju sredstva za obnovu Vukovarskog vodotornja.

U izjavi za HTV na kninskoj tvrđavi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je da je za njega i sve hrvatske građane Oluja najveći događaj kojim je oslobođen okupirani teritorij Hrvatske i promijenjena ravnoteža snaga u Bosni i Hercegovini, ali i zauvijek okončana i slomljena agresija velikosrpskog Miloševićeva projekta.

Podsjetio je na to da je zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i civila, hrabrosti hrvatskih vojnika i odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u vrlo složenom međunarodnom ozračju izvedena vojno-redarstvena operacija u kojoj su oslobođene tri četvrtine okupiranog teritorija.

Svake godine i u svakom trenutku moramo odati počast i poštovanje onima najzaslužnijima za našu slobodu, poručio je Plenković. Dodao je da će u obrazovnom smislu mladim generacijama treba usaditi vrijednosti Domovinskog rata, na kojima je stvorena moderna hrvatska država.

Plenković je kazao da se sada, nakon što je Hrvatska stabilizirala svoj međunarodni položaj pristupanjem NATO-u i Europskoj uniji, treba usredotočiti na bitne teme, poput višega životnog standarda, gospodarskog boljitka i osiguranja većih plaća i manjih poreza.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Plenković je naglasio da se HDZ za njih priprema te će se biračima predstaviti programom i kvalitetnim ljudima.

Razdoblje do 2020, kada ćemo prvi put predsjedati Europskoj uniji, ključno je za gospodarski pomak u Hrvatskoj, zaključio je Plenković.