Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 7. 2016.

Cilj je ostvariti stopu rasta od 5% do kraja mandata iduće vlade

U emisiji Točka na tjedan N1 televizije Andrej Plenković govorio je o temeljnim odrednicama izbornog programa HDZ-a, odluci stranačkih tijela o samostalnom izlasku HDZ-a na izbore, o odnosima Hrvatske i Srbije te drugim temama

U razgovoru s novinarkom N1 TV Natašom Božić predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je da će ključne teme u izbornom programu HDZ-a biti stvaranje političke stabilnosti, pravne sigurnosti, kvalitetnog okvira za gospodarski rast i razvoj te provedbe kršćanskog modela solidarnosti. Rekao je da će HDZ, nakon što preuzme odgovornost za vođenje države, u prvoj fazi PDV smanjiti za jedan postotni bod, a do kraja mandata PDV će iznositi 23%, dok će se porez na dobit smanjiti na 18%, a za mikro, male i srednje poduzetnike na 12%.

Naš glavni pristup je fokus na gospodarskom rastu, a cilj je da do kraja mandata buduće vlade stopa rasta bude 5%, poručio je Plenković. Dodao je da HDZ-ovi stručnjaci rade na tome da se smanji javni dug kako bi se gospodarski rast ostvario putem pametne fiskalne konsolidacije i aktivacije pasivne državne imovine.

Plenković je naglasio kako HDZ računa s većinskom potporom birača, a nakon toga će tražiti partnerstva s drugim strankama i zastupnicima na temelju svjetonazorske i programske podudarnosti. Napomenuo je da po demokratskim standardima u postizbornoj suradnji predsjednik vlade bude iz redova najsnažnije stranke. U tom smislu poručio je da će HDZ biti najjača stranka nakon izbora i da neće pristati na ucjene.

Odgovarajući na pitanje, Plenković je rekao da SDP za njega nije »nenarodna vlast«. Dodao je da će se zalagati za podizanje političkog diskursa na razinu sadržaja te da će biti spreman sučeliti svoj program i argumente sa suparnicima u predizbornoj kampanji.

Pojašnjavajući da je Domoljubna koalicija prestala postojati zbog odluke vodstva HSS-a da trgovinom foteljama prijeđe u lijevu koaliciju, Plenković je naglasio da je HDZ procijenio kako je dovoljno snažan da samostalno iziđe na parlamentarne izbore. Istaknuo je kako je njegov vlastiti angažman u HDZ-u dugoročan, profilacijski i transformativan, te mu je namjera da HDZ u budućnosti bude stranka desnog centra.

U kontekstu odnosa sa Srbijom i pregovora te zemlje o pridruživanju Europskoj uniji, Plenković je rekao da je za Hrvatsku kao članicu NATO-a i EU-a nedopustiv zakon o nadležnosti institucija Srbije za procesuiranje ratnih zločina, koji stvara pravnu nesigurnost. Podsjetio je na to da je Europski parlament već pozvao Srbiju da u duhu dobrosusjedstva i regionalne suradnje revidira pitanje tog zakona u dijalogu s Hrvatskom i Europskom komisijom, dok SDP-ova vlada nije nimalo pomogla hrvatskim zastupnicima pri lobiranju u Europskom parlamentu. Dodao je da je u kontekstu pristupnog procesa Srbije na inzistiranje HDZ-ove vlade u poglavlje 23 uvršten niz elemenata, kao što je pitanje spornog zakona, poštivanje prava manjina, pitanje granica, pronalaženje nestalih osoba te pitanja koja se odnose na sukcesiju bivše SFRJ.

Plenković se također osvrnuo na obrazovnu reformu, koju je ocijenio kao jedno od najvažnijih pitanja hrvatske budućnosti. U tom će poglesu HDZ-ov prioritet biti povezivanje obrazovnog procesa sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Intervju u cijelosti

Teme