Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 5. 2016.

Stabilnost i mir u Ukrajini zajednički prioritet EU-a i UN-a

Na poziv Hrvatskog društva za Ujedinjene narode potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković održao je raspravu s polaznicima UN akademije o uzajamnim odnosima suradnje Ujedinjenih naroda i Europske unije

Plenković je naglasio kako se agresija na Ukrajinu pokazuje kao svojevrsni test za kredibilitet vanjske i sigurnosne politike EU te njezine politike susjedstva i trgovinske suradnje. Podsjetio je kako su Ujedinjeni narodi rezolucijom o teritorijalnom integritetu Ukrajine jasno osudili napad na suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine te pozvali sve države da ne priznaju ilegalnu aneksiju Krima. Plenković smatra da bi se trebao postići globalni konsenzus o redefiniranju utjecaja Ujedinjenih naroda u njihovoj temeljnoj ulozi očuvanja međunarodnog mira, s obzirom na pojavu novih sigurnosnih ugroza.

Istaknuvši kako Ukrajina za razliku od Hrvatske nije zaštićena mehanizmima kolektivne sigurnosti, Plenković je kazao da je upravo EU angažmanom u potpisivanju Minskog sporazuma uvelike pridonijela napretku u uspostavi primirja u Ukrajini. 

Poručio je da je Europska unija postavila dva cilja u Ukrajini – podupiranje mirne reintegracije okupiranih područja te nastavak provedbe Sporazuma o pridruživanja, koji uključuje sveobuhvatni reformski proces i korjenitu borbu protiv korupcije. Dodao je i kako očekuje od međunarodne zajednice da imenuje osobu visokog međunarodnog profila koja bi imala mandat za provedbu procesa reintegracije.

Plenković je napomenuo da je nizozemski referendum o Sporazumu o pridruživanju EU-a i Ukrajine bio isprovociran djelovanjem anti-europskih aktivista koji su zloupotrebili  institut referenduma. U tom smislu, izrazio je očekivanje da će  nizozemska vlada uskoro ponuditi određena rješenja na temelju »irskog modela«.

U raspravi sa polaznicima UN akademije Plenković se osvrnuo i na rješenja EU za kontroliranje izbjegličke krize, ulogu hrvatskih zastupnika u EP u postizanju napretka BiH na europskom putu te druge aktualne europske teme.