Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 20. 4. 2016.

Protiv sporazuma s Ukrajinom glasalo je samo 0,61% građana EU-a

U intervjuu za nizozemski dnevni list de Volkskrant potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na iduće poteze nizozemske vlade koja treba osigurati nastavak europskog puta Ukrajine nakon negativnog referenduma o Sporazumu o pridruživanju EU-a i Ukrajine

Analizirajući rezultate referenduma o Sporazumu o pridruživanju EU-a i Ukrajine, Plenković je istaknuo kako se referendum na tu temu nije ni trebao održati. Osobno nemam ništa protiv instituta referenduma jer sam i kao državni tajnik za europske integracije vodio uspješnu kampanju za referendum o pristupanju Hrvatske u EU, no ovakav Sporazum je teško približiti biračima koji onda često glasaju o europskom kontektstu, a ne o sadržaju, poručio je Plenković.

Napomeuo je kako bi s demokratskog stajališta bilo neprincipijelno udovoljiti protivnicima Sporazuma, s obzirom da je na referendumu protiv Sporazuma glasalo oko 2,5 milijuna nizozemskih birača, što je 0,61% europskog stanovništva, dok je više od 500 milijuna europskih građana putem nacionalnih parlamenata već ratificiralo Sporazum, uključujući i nizozemski parlament. Dodao je kako sada svjedočimo apsurdnoj situaciji u kojoj nizozemska vlada – koja je za Sporazum – mora pregovarati u ime njegovih protivnika.

Ujedno je ocijenio da se izostanak ratifikacije Sporazuma od Nizozemske kao osnivačice EU pokazuje kao loša poruka s obzirom da je Ukrajina radi svojih europskih aspiracija postala žrtva agresije. U tom kontekstu, podržao je rješenja vladajućih stranaka VVD i PvdA koje se temeljem iskustva Irske zalažu za stvaranje formalne izjave u kojoj bi Sporazum o pridruživanju EU-a i Ukrajine bio potanko objašnjen po svim točkama. Smatra da takvoj izjavi ne bi trebalo dodati bilokakve rezerve glede budućeg članstva Ukrajine u EU, jer bi onemogućivanje neke europske države da zatraži članstvo u EU bilo protivno Lisabonskom ugovoru.

Plenković je zaključio da je za svaku promjenu teksta Sporazuma potrebna ponovna suglasnost Europskog parlamenta, te će EP sa svoje strane podržati svako rješenje koje izlazi u susret Nizozemskoj, ali i omogućuje nastavak europskog puta Ukrajine.

Intervju u cijelosti (PDF)