Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 6. 2013.

Okrugli stol »Hrvatski put u EU« na Veleučilištu VERN

Izabrani član Europskog parlamenta Andrej Plenković sudjelovao je na okruglom stolu koji je organiziralo Veleučilište VERN povodom obilježavanja ulaska u Europsku uniju

sabor52 s

Plenković je govorio o nadležnostima Hrvatskog sabora u europskim poslovima, važnosti Europskog parlamenta i prioritetima u budućem radu te o inovativnoj ulozi 12 zastupnika na hrvatskoj političkoj sceni. Analizirao je također vanjskopolitički položaj Hrvatske za vrijeme pregovora s EU te mogućnosti koje se otvaraju članstvom u Uniji, osobito s obzirom na jugoistok Europe, gdje Hrvatska posjeduje političku ekspertizu i ima razvijene gospodarske veze.

U raspravi su sudjelovali bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar-Kitarović i izabrani zastupnik u europskom parlamentu Tonino Picula. Skup je otvorio predsjednik Upravnog vijeća VERN-a Branko Štefanović, a moderator je bio Tihomir Ladišić.