Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 16. 2. 2016.

Sigurnosna situacija na Bliskom istoku zajednički prioritet EU-a i Irana

Zastupnik Plenković predsjedao je sjednicom Odbora za vanjske poslove EP-a na kojoj je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif govorio o nuklearnom sporazumu i djelomičnom ukidanju međunarodnih sankcija Iranu te o sigurnosnoj situaciji na Bliskom istoku i odnosima Unije i Irana

Zahvalivši ministru Zarifu na sudjelovanju na sjednici Odbora za vanjske poslove EP, Plenković je istaknuo kako se nakon prošlogodišnjeg postizanja dogovora o Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu u vezi s nuklearnim pitanjima otvaraju nove mogućnosti za unapređenje odnosa EU i Irana. U tom kontekstu, razmatra se i osnivanje Delegacije EU u Teheranu, kao i pitanje pregovora o zaključenju Sporazuma o trgovini i suradnji EU i Irana.

Naglasio je kako se u proteklim mjesecima sigurnosna situacija na Bliskom istoku pogoršala, posebno kroz jačanje aktivnosti tzv. Islamske države te produbljenje kriza u Jemenu i Siriji, što je rezultiralo pojačanim migracijskim valom koji stavlja Europu i zemlje u susjedstvu u tešku poziciju.

Zastupnika Plenkovića interesirala su stajališta ministra Zarifa o zajedničkim sigurnosnim izazovima Irana i EU, kao i o unutrašnjim zbivanjima u Iranu i razini zaštite ljudskih prava.

Ministar Zarif u svom izlaganju zahvalio se svim uključenim akterima EU na konstruktivnom pristupu u postizanju rješenja oko iranskog nuklearnog programa.

U kontekstu rastućih nestabilnosti u Siriji i Jemenu, rekao je kako su tri ključna izazova u regiji ekstremizam, nasilje i sektaštvo. Kao ključne korake prema rješenju krize vidi prekid vatre, uspostavu vlade nacionalnog jedinstva, snažniju humanitarnu pomoć i organiziranje izbora prema novom ustavnom uređenju.