Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 22. 7. 2014.

Odbor za vanjske poslove o Ukrajini i službeni posjet Kijevu

Na izvanrednom sastanku Odbora za vanjske poslove razmijenjena su stajališta o situaciji u istočnom dijelu Ukrajine uz sudjelovanje ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina. Potpredsjednik odbora Plenković predsjedao je dijelom sastanka koji se odnosio na situaciju u pojasu Gaze.

Plenković je zahvalio ministru Pavlu Klimkinu na analizi situacije u Ukrajini. Najoštrije je osudio rušenje malezijskog civilnog zrakoplova te je izrazio sućut obiteljima žrtava. Dodao je da treba provesti potpunu istragu i procesuirati počinitelje. Rekao je kako očekuje da će i Vijeće EU reagirati novim paketom restriktivnih mjera.

Smatra da treba podržati proeuropsku agendu Ukrajine, a korak prema tome je ratifikacija Sporazuma o pridruživanju, financijska potpora te podrška gospodarskim reformama. Važno je očuvati teritorijalni integritet Ukrajine i poštivati njen suverenitet uz podršku njezinim europskim aspiracijama, istaknuo je Plenković.

Očite su paralele između krize u Ukrajini kojoj danas svjedočimo sa zbivanjima u Hrvatskoj prije 23 godine. Kao da se povijest ponavlja. Separatisti u Ukrajini ne bi mogli učiniti ništa bez odgovarajuće podrške iz Moskve. U ovom trenutku bitno je jedinstvo EU i jasna reakcija na trenutna zbivanja, poručio je Plenković.

Plenković u izaslanstvu Europske pučke stranke u Kijevu

Zastupnik Plenković bit će član izaslanstva EPP-a koje će s ukrajinskim vlastima razgovarati o krizi u Ukrajini i stavu EU prema očuvanju teritorijalne cjelovitosti zemlje te o rješavanju sigurnosne situacije na istoku zemlje.

Kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i budući predsjedatelj parlamentarnog Odbora za pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji, zastupnik Plenković član je izaslanstva  Europske pučke stranke koje će 23 i 24. srpnja posjetiti Ukrajinu.

Uz Plenkovića u izaslanstvu su Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a, Joseph Daul, predsjednik EPP-a, Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a, Jacek Saryusz-Wolski, potpredsjednik EPP- a zadužen za vanjske poslove, Sandra Kalniete, potpredsjednica EPP-a zadužena za politiku susjedstva, te Cristian Preda, koordinator EPP-a u Odboru za vanjske poslove.

Tijekom boravka u Kijevu izaslanstvo EPP-a susrest će se s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, s premijerom Arsenijem Jacenjukom, gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, predsjednikom Vrhovne Rade (ukrajinskog parlamenta) Aleksandrom Turčinovom, predsjednikom Međuparlamentarnog odbora Vrhovne Rade i EU-a Hrihorijem Nemirijem, ministrom obrane Valerijem Heletejom, ministrom za energetiku Jurijem Prodanom te predsjednikom Vijeća za sigurnost i obranu u Ukrajini Andrijem Parubijem.

Ključne teme zajedničkih sastanaka izaslanstva EPP-a i predstavnika ukrajinskih vlasti bit će paket sankcija Europske unije uperen protiv Ruske Federacije zbog kršenja međunarodnog prava prilikom aneksije Krima, podupiranja pobunjenika na istoku Ukrajine te ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suverenosti te zemlje. Raspravljat će se o odgovornima za nedavno rušenje malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini te o razlozima ometanja međunarodne istrage. Razgovarat će se također o potrebi brze ratifikacije nedavno potpisanog Sporazuma o pridruživanju te korištenju 11 milijardi eura, koliko je EU namijenila stabilizaciji i obnovi Ukrajine.