Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 4. 2019.

Naša lista spoj je iskustva i mladosti, očekujemo uvjerljivu pobjedu

Izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem predalo je danas Državnom izbornom povjerenstvu svoju listu kandidata za izbore za Europski parlament

Pobjednička lista

Nakon predaje liste predsjednik Plenković je u izjavi za medije istaknuo da na EU-izborima očekuje još jednu uvjerljivu pobjedu.

"Naša sveobuhvatna, snažna i regionalno balansirana lista spoj je iskustva i mladosti, a jednoglasno je na svim stranačkim tijelima usvojena u demokratskom procesu. Naši kvalitetni kandidati i Program „Hrvatska za generacije“ jamče da će jako dobro artikulirati i štititi nacionalne interese. Na listi imamo potpredsjednika Mladeži EPP-a i dvije aktualne europarlamentarke koji itekako razumiju način funkcioniranja EU-a, imamo troje istaknutih saborskih zastupnika, dvojicu izrazito uspješnih župana iz Slavonije i Dalmacije, predstavnice Vukovara i hrvatskog naroda iz BiH, generala HV-a i hrvatske branitelje, stručnjake za EU fondove. Na listi su, kako pitate, svi „kapitalci“ koji su trebali biti tu", poručio je Plenković.

Hrvatska za kormilom EU-a

Naglasio je da HDZ već 30 godina ima jasno određenu europsku orijentaciju.

"Naša je Vlada napravila goleme iskorake u apsorpciji europskih sredstava. Od 9 posto ugovorenih sredstava u listopadu 2016. godine, sada smo na 65 posto, a do kraja ove godine bit ćemo na – 85. Nastavit ćemo učinkovito povlačiti sredstva za razvoj svih krajeva Hrvatske i smanjivanje nejednakosti. Hrvatska će prvih šest mjeseci 2020. predsjedati Vijećem EU-a i zato je jako važno da naši eurozastupnici u procesu suodlučivanja s EP-om budu ona dodatna potpora za usvajanje zakonskih akata Europske unije, a osobito Višegodišnjega financijskog okvira, koji su na crti zaštite interesa Hrvatske", rekao je Plenković.