Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 4. 2019.

HDZ u stabilnom vodstvu pred drugim strankama

Prema istraživanju CRO Demoskop HDZ u travnju ima potporu od 28 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 16,9 posto

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provodi se početkom mjeseca na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski), uz standardnu grešku uzorka: ±2,77% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i u travnju bio relativni izborni pobjednik.

Prema istraživanju CRO Demoskop na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka nalazi se HDZ s izborom od 28 posto ispitanika (prema 28,1 posto iz ožujka). SDP je drugi i bilježi potporu od 16,9 posto (prema 17 posto iz ožujka), a slijede Živi zid s izborom od 8,5 posto (prema 10,4 posto iz ožujka) i MOST sa 6,8 posto (prema 6,8 posto iz ožujka) te ostale stranke. Neodlučnih birača je 9,9 posto.

Anketa rađena uoči europskih izbora pokazuje da bi listu HDZ-a zaokružilo 26,9 posto ispitanika (5 mandata), uz napomenu da je istraživanje provedeno tijekom ovog tjedna, a HDZ je tek u petak navečer objavio listu. SDP je odabir za 16,5 posto birača (3 mandata), dok listu Živog zida njih 8,3 posto (1 mandat). Amsterdamska koalicija uživa potporu 8,2 posto (1 mandat), a slijedi Most sa 6 posto (1 mandat). 12. mandatu najbliži su HDZ i Živi zid. Manje šanse za zastupnika imaju Neovisni za Hrvatsku, Suverenisti i START.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 15,7 posto odabira, a slijedi predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 10,3 posto.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 22,3 posto (prošli mjesec 22,6 posto), drugo mjesto zauzima predsjednik SDP-a Davor Bernardić s 9,8 posto, a treće mjesto Milorad Pupovac s izborom od 5,1 posto.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 19,3 posto građana, dok ih 71,4 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Kakav je smjer zemlje, ne zna 9,3 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade iznosi 30 posto, dok Vladine politike ne podupire 53,3 posto ispitanika.

Problemi u brodogradilištima su i dalje najvažnija tema u posljednjih mjesec dana za 43,8 posto hrvatskih građana. Iseljavanje iz Hrvatske i problemi s nedostatkom radne snage izbor je 11,7 posto građana. Slučajevi ministrice Žalac su najvažnija tema mjeseca za njih 9,1 posto, dok je humanitarna akcija za malu Riječanku Milu najvažniji događaj za njih 8,5 posto. Najava referenduma o mirovinama ("67 je previše") bilježi izbor od 6,5 posto, a slučaj sa počasnim doktoratom zagrebačkom gradonačelniku Bandiću je izbor 4,3 posto građana.

Grafika: RTL

Teme