Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 4. 2019.

Ovi europski izbori bitka su za smjer Hrvatske

Uoči izbora za Europski parlament premijer Andrej Plenković predstavio je listu HDZ-ovih kandidata i program »Hrvatska za generacije«

HDZ-ovu listu za izbore za Europski parlament predvodit će Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića i koordinator izrade stranačkog programa za europske izbore „Hrvatska za generacije” koji su, uz kandidate na listi, u petak jednoglasno prihvatila najviša stranačka tijela.

Na drugom mjestu HDZ-ove liste sadašnja je zastupnica u EP-u Dubravka Šuica, slijedi saborski zastupnik Tomislav Sokol, a na četvrtom je zastupnica u EP-u Željana Zovko. Peta na listi je saborska zastupnica i bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, a slijedi ju zastupnica Marijana Balić. Sedmi na listi je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, a slijede državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić.

Hrvatska za generacije

"Mi smo usvojili program HDZ-a za izbore za Europski parlament koji se zove "Hrvatska za generacije". Naš program ima pet poglavlja. Prvi je "Uspješna europska Hrvatska", drugi je "Europa rasta i poduzetništva", treći je "Demokršćanski solidarna Europa", četvrto je "Europa nove generacije", a peto "Sigurna i globalno snažna Europa", istaknuo je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prigodom predstavljanja stranačke liste i programa za europske izbore.

Naglasio je da ovaj program u sebi sadrži sve ključne političke ciljeve koje HDZ želi ostvariti u mandatu idućeg saziva Europskog parlamenta.

"Program pozicionira Hrvatsku kao najmlađu članicu EU, ali i članicu koju se respektira, koja se ekonomski razvija i koja zahvaljujući politici Vlade, aktivnostima Hrvatskog sabora i doprinosima zastupnika u Europskom parlamentu, lovi korak u smislu stupnja razvijenosti sa zemljama srednjoistočne Europe koje su u EU duže od Hrvatske, a osobito onim državama članicama koje su imale prigodu biti dio slobodnog i gospodarski razvijenog svijeta puno dulje nego mi u ovih šest godina", poručio je Plenković.

Nastavljamo gospodarska i politička postignuća u idućim godinama članstva

Predsjednik HDZ-a kazao je da se nastavlja s postignućima zacrtanima u programu Vlade RH, te da program ima sigurnosnu dimenziju - odraditi sve što je potrebno za članstvo u Schengenu. Istaknuo je i kako će – nakon vraćanja investicijskog rejtinga i izlaska iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža – HDZ nastaviti uspjehe na gospodarskom i socijalnom planu kako bi Hrvatska kroz naredne godine članstva u EU bila spremna za uvođenje eura.

Govoreći o pozitivnim utjecajima članstva u EU, Plenković je poručio da će Pelješki most ostati trajni spomenik na prvih sedam godina članstva EU".

Ovi europski izbori određuju smjer Hrvatske

Izrazivši uvjerenost u još jednu pobjedu HDZ-a na izborima, Plenković je poručio kako su izbori za EP izbori za smjer Hrvatske i jasnu distinkciju između onih koji nude perspektivu i rješenja i onih koji niti znaju, niti to mogu ostvariti.

HDZ na izbore izlazi samostalno, a ponovno će, kako je rekao Plenković, surađivati s s listom HDZ-a BiH.

Plenković je predstavio kandidate, a posebno je istaknuo nositelja liste Karla Resslera.

"Potpredsjednik mladeži EPP, moj suradnik i savjetnik zadnjih nekoliko godina, pravnik je, angažiran na ključnim pitanjima realizacije programa Vlade i aktivnostima u stranci. Pravi je trenutak da kažemo javnosti da HDZ želi s ovakvim programima poslati poruku mladima da svojim radom, znanjem i zalaganjem, mogu doći u poziciju da preuzmu krupnu političku odgovornost. Uvjeren sam da će on to povjerenje pravdati", rekao je Plenković.

Ressler: Lista kombinacija različitih profila ljudi

Lista je, rekao je Ressler, kvalitetna kombinacija različitih profila, generacija te geografske zastupljenosti, a u kampanji će, dodao je, kvalitetnim ljudima i programom pokazati da imaju odgovore na sve izazove.

"Uvjeren sam da će HDZ u kampanji biračima pokazati kolika je razlika između odgovornosti - znanja sposobnosti i kompetencije - s jedne strane, i svih drugih - suprotnih karakteristika - s druge strane", poručio je Ressler.