Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 3. 2019.

Za razliku od oporbe, HDZ može odgovoriti na suvremene izazove

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u prepunoj dvorani Matice hrvatske u obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a u zagrebačkim gradskim četvrtima Gornji grad – Medveščak, Donji grad i Podsljeme

Uz predsjednika Plenkovića, na skupu su govorili i predsjednik GO HDZ-a Zagreb i Gradske skupštine Andrija Mikulić, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica, predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornji grad-Medveščak Luka Bogdan, kao i predsjednici područnih organizacija HDZ-a Gornji grad-Medveščak, Donji grad i Podsljeme – Mislav Herman, Davor Zec i Pere Semren.

Do pobjede u velikim gradovima

U svom izlaganju, predsjednik Plenković naglasio je da HDZ treba nastaviti jačati i u svim velikim gradovima u Hrvatskoj.

"Na zadnjim lokalnim izborima pobijedili smo u Splitu. No HDZ se želi vratiti i u Zagrebu i Osijeku, a i preuzeti, prvi put, odgovornost za Rijeku. I na pravom smo putu da to i postignemo. Ne zaboravimo - obnova novozagrebačkog rotora bio je HDZ-ov amandman kojim smo uvjetovali usvajanje ZG gradskog proračuna. Ne zaboravimo ni to da se taj veliki zahvat „pokriva“ u 85-postotnom udjelu novcem iz EU fondova", poručio je Plenković.

Naglasio je da je Rotor projekt i HDZ-a i HDZ-ove Vlade, a nipošto ne samo Grada Zagreba.

Idemo u pravom smjeru

Plenković je govorio i o Vladinom provođenju reformi te znatnim iskoracima na brojnim područjima, podsjetivši i da su u tri vala porezne reforme rasterećeni građani i poduzetnici za 6,3 milijarde kuna, a pritom je ostvaren i proračunski višak.

"To su ozbiljna, velika postignuća. Zahvaljujući njima smo i izašli iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka prije dvije godine, zato smo i sada iz grupe zemalja s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama došli u društvo s Njemačkom, Francuskom, Nizozemskom i Švedskom", kazao je.

Kongres EPP-a u Zagrebu

Dodao je da je HDZ danas jedna od jačih i ozbiljnijih stranaka unutar naše političke obitelji - Europske pučke stranke.

"Malo je naših sestrinskih stranaka u Europi koje već sada mogu reći da će dobiti skoro 50 posto mandata na izborima za EU parlament. Nismo slučajno dobili domaćinstvo Kongresa Europske pučke stranke u studenom ove godine. To je poruka respekta prema svemu onom što radimo - i kao HDZ i kao Vlada - na snažnom usidrenju Hrvatske na europskom putu", istaknuo je Plenković.

HDZ – dominantna i stožerna stranka

Osvrnuo se i na trenutnu poziciju i uvjerljiv rejting HDZ-a, potvrđenu i na zadnjim izborima u Ličko-senjskoj županiji, na kojima su neki najavljivali tijesnu borbu trku i „početak promjena u cijeloj Hrvatskoj“.

"HDZ je dominantna, stožerna, najjača stranka, što smo potvrdili i uvjerljivom pobjedom na izborima u Ličko-senjskoj županiji. Tako će biti i nakon EU izbora, na kojima će hrvatski ljudi znati prepoznati tko vodi ozbiljnu politiku, tko EU novcem gradi Pelješki most i renovira ZG rotor, a tko nudi samo maglu, destrukciju i izolaciju", poručio je Plenković.

Napomenuo je kako je temeljna poruka HDZ-a na predstojećim europskim izborima - Snažna Hrvatska u sigurnoj i razvijenoj Europi – bila vizija i dr. Franje Tuđmana.

"Koja je to politička stranka, osim HDZ-a, u stanju iznijeti suvremene izazove? Naši politički konkurenti su ili slabašni ili fragmentirani. EU izbori potvrdit će tu ključnu razliku između HDZ, našeg programa, naših ljudi, i ostalih stranaka. Zajedno, idemo po novu pobjedu", zaključio je Plenković.

Teme