Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Imotski | 3. 2. 2019.

Na izborima za Europski parlament HDZ će uvjerljivo pobijediti

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na 29. obljetnici osnutka HDZ-a u Imotskome. Prije toga, položio je vijenac na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Topani u Imotskom.

Uz predsjednika Plenkovića, na skupu su govorili i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader te saborski zastupnik Ante Babić.

Otpis duga od 34 milijuna kuna nova šansa za razvoj Imotskog

U svom izlaganju, predsjednik HDZ-a Plenković naglasio je da Vlada kroz program Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova priprema intervencijski plan za Imotsku krajinu.

"Otpisom 34 mil kn duga Vlada RH je pomogla Imotskom da sredstva usmjeri na gospodarstvo. Uz intervencijski plan za korištenje fondova EU-a radimo na ulaganjima u prometnu povezanost, zdravstvo i zapošljavanje. Želimo posebnim pristupom i financijskom potporom doprinijeti gospodarskom razvoju imotskog kraja i omogućiti kvalitetniji život, bolje prometno povezivanje te podići na višu razinu energetsku i komunalnu infrastrukturu i doprinijeti otvaranju radnih mjesta", poručio je Plenković.

Nikad jasnija razlika između ozbiljnih i odgovornih stranaka te populista

Istaknuo je kako će na izborima za Europski parlament u svibnju HDZ uvjerljivo pobijediti i potvrditi da je najjača državotvorna stranka u Hrvatskoj, iako neke populističke stranke imaju zadatak preuzeti dio biračkog tijela HDZ-a.

"Promislite dobro kad krene kampanja i kad vam u Imotski dođu razni pričati o državotvornosti, nacionalnom interesu i optuživati HDZ za veleizdaju i slične budalaštine, onda im vrlo jasno i čvrsto odgovorite da im priča ne stoji i da mogu privući svojih 3-5 posto, ako budu sretni da dođu do izbornog praga," rekao je Plenković.

Dodao je da onima koji budu pričali takve priče također treba reći da većina ozbiljnih, odgovornih i informiranih ljudi zna što je napravila HDZ-ova Vlada te će znati odabrati tko su njihovi pravi predstavnici.

"HDZ će još jednom uvjerljivo pobijediti na Europskim izborima jer smo jedina prava hrvatska i europska stranka", rekao je.

HDZ-ov rejting stabilan i nakon 2 i pol godine mandata, potpora SDP-u prepolovljena

Također je naglasio kako je HDZ najsnažnija državotvorna, domoljubna, demokršćanska i narodnjačka stranka u Hrvatskoj. Podsjetivši da u hrvatskoj političkoj praksi stranke koje su na vlasti uglavnom znatno gube podršku javnosti, naveo je kako sve relevantne ankete pokazuju kako se to HDZ-u ovaj put nije dogodilo, dok je SDP-u istodobno sada podrška javnosti gotovo prepolovljena, a protestne stranke nemaju nikakva rješenja.

"Neke od stranka populističke orijentacije imaju zadatak preuzeti dio biračkog tijela HDZ-a i to im je jedini cilj", ustvrdio je Plenković.

Samo za Pelješki most i Zračnu luku Dubrovnik 500 milijuna eura iz EU – bespovratno!

Upozorio je i da bi dio protestnih stranaka mogao zastupati teze o održavanju referenduma o izlasku iz Europske unije.

"To će zvučati primamljivo pošto će govoriti - što će nama drugi odlučivati, ali to su jednostavno laži. Hrvatska je iz fondova EU-a za izgradnju Pelješkog most Hrvatska od Europske unije dobila 357 milijuna eura, a za obnovu Zračne luke u Dubrovniku 165 milijuna eura. Nema te organizacije na svijetu koja bi nam osigurala bespovratnih 500 milijuna eura", poručio je Plenković.

Konvencija VE jača instrumente u borbi protiv nasilja nad ženama

Podsjetio je i kako je HDZ, između ostalog, bio suočen i s ideološkim pitanjem u vezi Konvencije Vijeća Europe o zaštiti žena od nasilja i sprječavanju nasilja u obitelji.

"Ta konvencija je stvorena da se bavi društvenim problemima koji nisu fenomeni samo u Hrvatskoj, već taj instrument služi zemljama i institucijama da zakonski, financijski i operativno sprječavaju takvo ponašanje. To je ono što ova Vlada radi", rekao je Plenković.

Teme