Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 11. 2018.

Vlada podupire poduzetnike, nastavit ćemo s rasterećenjima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanoj dodjeli nagrade »Zlatna kuna« u organizaciji Hrvatske gospodarske komore

Čestitavši dobitnicima, predsjednik Vlade je u prigodnom obraćanju kazao da gospodarstvenici pokazuju izvrsnost u svom poslovanju i time ostvaruju sjajne rezultate za svoje kompanije, ali i za zemlju u cjelini.

Istaknuo je da Vlada upravo na tragu potpore poduzetnicima i gospodarstvenicima bazira sve aktivnosti u području gospodarstva, a koje se temelje na strateškom trokutu – fiskalnoj konsolidaciji, provođenju strukturnih reformi i privlačenju investicija.

„Samo na taj način možemo osigurati trajni i održivi gospodarski rast i na taj način ići u korak s onim što nazivamo osloncima četvrte industrijske revolucije, a to su inovacija, digitalizacija i konkurentnost“, poručio je premijer.

Premijer je naglasio da je suficit od 3,15 milijardi kuna koji je ostvaren u prošloj godini dobar pokazatelj da je Vlada mudro planirala rashode i prihode, a prvih šest mjeseci ove godine pokazalo je da se nastavilo istim intenzitetom, sa 1,6 milijardi kuna suficita.

Podsjetio je također na tri vala porezne reforme koji će dovesti do ukupnog rasterećenja gospodarstva i građana od 6,3 milijarde kuna.Najavio je da će se iduće godine s rasterećenjima nastaviti, a to će poduzetnici osjetiti u svom poslovanju.

„Uz porezna i administrativna rasterećenja, želimo poticati izvrsnost i inovativnost hrvatskih poduzetnika u povoljnom poslovnom okruženju“, rekao je.

Predsjednik Vlade poručio je da se nastavlja s digitalizacijom javne uprave, pravosuđa, a istaknuo je i novi zakon o javnoj nabavi, koji će, kazao je, dovesti do transparentnijeg i bržeg postupanja.

Podsjetio je i na mjere za blokirane koje su smanjile njihov broj za više od 50 tisuća, kao i mirovinsku reformu, jednu od ključnih strukturnih reformi, koja ide u drugo saborsko čitanje, a koja bi, procjenjuje, trebala dovesti do održivosti mirovinskog sustava, povećanja mirovina i pravednijeg sustava.

Kada je riječ o investicijama, premijer Plenković istaknuo je da su one ove godine dosegnule rekordnu razinu od dvije milijarde eura, od čega ih je milijardu eura bilo u turizam.

Rekao je da turizam ne smije biti jedina grana koja raste, zbog čega i pozdravlja to što su nagrade među ostalima pripale tvrtkama iz ICT sektora, za koje kaže da je područje u kojem se moraju poduzeti novi iskoraci i uhvatiti korak s tvrtkama i zemljama koje prednjače u globalnim trendovima.

Premijer je pritom istaknuo tvrtku Photomath, koju je i sam spomenuo na nedavnom velikom forumu u Šangaju koji je organizirao kineski predsjednik Xi Jinping.

U pratnji predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.