Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Hangzhou, Šangaj | 4. 11. 2018.

Uvjereni smo da će CRBC biti jednako uspješan u izgradnji Pelješkog mosta

Premijer Plenković obišao je 36 kilometara dug most Hangzhou Bay u pratnji predsjednika Uprave kineske kompanije za ceste i mostove Lu Shana, tvrtke koja gradi Pelješki most

Potom je u Šangaju nazočio primanju koje je uoči prvog sajma China International Import Expo za šefove delegacija organizirao kineski predsjednik Xi Jinping.

Most preko Hangzhouskog zaljeva povezuje najveće svjetske teretne i kontejnerske luke u Nigbu i Šangaju, a sagrađen je za samo 5 godina.

"Kad smo jutros vidjeli uživo taj izniman inženjerski i poduzetnički zadatak koji je obavljen na tako zahtjevnom mostu dugačkom 36 kilometara, uvjereni smo da će CRBC biti jednako efikasan i uspješan u izgradnji Pelješkog mosta", rekao je Plenković.

Uz veliku predanost i tako veliki pothvat može biti dovršen u roku od pet godina

Podsjetio je na to da je sadašnji kineski predsjednik Xi Jinping prije petnaestak godina postavio kamen temeljac za taj most, te dodao da uspješan dovršetak projekta pokazuje kako "uz veliku predanost i tako veliki pothvat može biti pokrenut i dovršen doslovno u roku od pet godina", rekao je predsjednik hrvatske Vlade. "To je zaista iznimno postignuće", istaknuo je.

Plenković je most Hangzhou Bay obišao u pratnji predsjednika uprave CRBC-a Lua Shana, koji je hrvatskim novinarima dan ranije rekao da je projekt Pelješkog mosta "vrlo važan za CRBC".

"Riječ je o prilično sofisticiranom mostu, kako zbog prilično velikog raspona središnjeg luka tako i zbog strogih europskih zakona o zaštiti okoliša", rekao je Lu. "Moramo biti vrlo oprezni kod svih tehničkih pitanja, i osobito kod okoliša, kako ne bismo prekršili europske standarde i kako ne bismo razočarali ljude", kazao je Lu.

Nakon obilaska mosta, predsjednik Vlade Andrej Plenković otputovao je u Šangaj, gdje se sastao s gradonačelnikom Yingom Yongom. Zagreb i Šangaj imaju potpisan sporazum o prijateljstvu i suradnji, gradovi su prijatelji od 1980. godine.

Primanje za šefove delegacija

Uoči prvog China International Import Expo kineski predsjednik Xi Jinping organizirao je primanje za šefove delegacija na kojemu je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Poruka Hrvatske je daljnje jačanje političkih i gospodarskih odnosa, povećanje trgovinske razmjene te privlačenje kineskih ulaganja.

China International Import Expo u Šangaju

Plenković će u ponedjeljak u Šangaju uz brojne svjetske čelnike sudjelovati u otvaranju sajma China International Import Expo, na kojem se očekuje preko 3000 tvrtki iz cijeloga svijeta. Na sajmu će sudjelovati izaslanstvo HGK-a i predstavnici hrvatskih tvrtki.

Tijekom boravka u Šangaju Plenković će održati radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu, kao panelist će sudjelovati na forumu Trade & Innovation, otvorit će Ured HTZ-a te sudjelovati na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u organizaciji HGK-a.

Teme