Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pariz | 15. 10. 2018.

Neki govornici nisu razumjeli Tuđmanov projekt mirne reintegracije

Odgovarajući na pitanje o prosvjedu u Vukovaru, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković naglasio je da nadležna tijela moraju dovršiti istragu i procesuiranje ratnih zločina

S Macronom o gospodarstvu, ali i o BiH i europskim temama

Odgovarajući na upite novinara uoči susreta s Hrvatima iz Francuske, premijer Plenković najavio je kako će u utorak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa na gospodarskom i političkom planu.

"Ovaj susret bit će iskorišten za raspravu o našim bilateralnim odnosima. Francuska je uz Njemačku najutjecajnija članica EU-a, zemlja s kojom imamo milijardu eura razmjene godišnje, a novi podaci govore da Hrvatska izvozi još više nego prije, što je izrazito dobro. Francuzi su u zadnjih 25 godina investirali milijardu eura, bitan su nam gospodarski partner", rekao je premijer Plenković.

Naglasio je da će u političkom pogledu razgovarati prije svega o aktualnim temama koje će biti na dnevnom redu Europskog vijeća ovoga tjedna, a posebno o rezultatima i posljedicama općih izbora u Bosni i Hercegovini te položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Komentirajući subotnji prosvjed u Vukovaru, izjavio je da su neki govornici na tom skupu pokazali nerazumijevanje procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

"Ako netko organizira prosvjed za zločine koji su se dogodili prije 27 godina i to danas, 2018., to znači da sigurno postoji razlog da nadležna tijela moraju istražiti i procesuirati ove zločine koji do sada nisu procesuirani ni istraženi. S te smo strane poslali vrlo jasnu poruku od početka kada smo saznali da gradonačelnik Ivan Penava namjerava organizirati prosvjed", rekao je premijer Plenković novinarima u Parizu, kamo je doputovao u dvodnevni radni posjet.

Tuđman je diplomatskim naporima proveo mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja

Dodao je da s obzirom na političke aktere koji su se tamo okupili i nastojali iskoristiti taj prosvjed, jasno je da to nisu bili baš najbliži politički prijatelji niti vlade niti HDZ-a.

"Ono što je važno jest poruka koja je za mene bila najzanimljivija i ne mislim da je dobra, koji su poslali neki od govornika, ne i gradonačelnik Penava, a to je poruka nerazumijevanja procesa mirne reintegracije, što je po meni jedna od ključnih političkih ostavština predsjednika Franje Tuđmana“, ustvrdio je Plenković.

Naveo je kako je Tuđman nakon Bljeska i Oluje procijenio da je za reintegraciju hrvatskog Podunavlja puno bolje to učiniti diplomatskim naporom, pregovorima, kroz misiju UN-a (UNTAES).

"On je tu investirao u budućnost, morao je naći mehanizme, a jedna od mjera bila je zakon o oprostu, koji se naravno ne odnosi na ratne zločine. Mislim da je njegova investicija u dijalog, u izgrađivanje povjerenje, i u konačnici u pomirbu poruka koju HDZ mora baštiniti i raditi na njoj, pogotovo toliko godina nakon Miloševićeve agresije na Hrvatsku", rekao je Plenković.

Procesuirati ratne zločine

Plenković je ponovio kako očekuje da policija i državno odvjetništvo do kraja odrade posao oko procesuiranja ratnih zločina te da poseban tim u okviru Ravnateljstva policije koji se detaljno bavi Vukovarom i Ovčarom ostvari dodatne rezultate.

"Za to što se nije napravilo ranije ne može odgovarati ova Vlada. Zato od početka govorim – jedno je procesuirati ratne zločine, istražiti ih, a drugo je dovesti ovu temu u politički fokus da na njoj neke stranke i strančice pokušavaju profitirati. To je jasna poruka i zato tamo nikog relevantnog iz vrha HDZ-a nije bilo", istaknuo je Plenković.

Na upit što će biti s HDZ-ovi saborskim zastupnikom Stevom Culejom koji je bio u Vukovaru, Plenković je rekao da njegova situacija specifična.

“Stevo Culej ima posebnu situaciju, njegov brat je ubijen u Borovu Selu i njegova se situacija ne može usporediti s bilo čijom drugom. To ni u jednom trenutku nismo doživjeli kao nešto sporno", rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li Culej promijeniti klub zastupnika, Plenković je rekao da ne vidi razloga za to, jer je Culej izabran zato što je bio na listi HDZ-a, bez obzira koliko je preferencijalnih glasova dobio.

Plenković je istaknuo da je siguran u smjer u kojem vodi Vladu i zemlju.

“Vodimo Vladu i zemlju u pravom smjeru u kojem želimo i za koji smo uvjereni da je dobar hrvatsko društvo, za toleranciju i nema toga elementa koji će nas skrenuti s ovoga smjera kojim imamo", rekao je Plenković.