Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 9. 2018.

Vlada posvećena istraživanju svih ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj

Premijer Plenković primio je Lyliane Fournier i Paula Nicoliera, majku i brata Jean-Michela Nicoliera, nestalog hrvatskog branitelja Vukovara

Nakon sloma obrane grada Jean-Michel Nicolier nasilno je kao ranjenik odveden iz Vukovarske bolnice prema Ovčari, gdje je zlostavljan, a nakon toga gubi mu se svaki trag.  

Predsjednik Vlade potvrdio je posvećenost hrvatske Vlade pitanju istraživanja svih počinjenih ratnih zločina u Hrvatskoj i otkrivanju njihovih počinitelja te pružio punu potporu naporima nadležnih istražnih tijela u poduzimanju potrebnih aktivnosti kako bi se pronašli svi nestali, među kojima je i Jean-Michel Nicolier.

Lyliane Fournier, koja danas živi u Hrvatskoj, zahvalila je predsjedniku Vlade na iskazanoj pažnji i svim naporima koje nadležne hrvatske institucije ulažu da bi se pronašao njezin sin Jean-Michel, kao i svi drugi nestali s Ovčare. Zahvalila je također na potpori i ministru hrvatskih branitelja, Tomi Medvedu, s kojim se sastala prošloga tjedna.

Jean-Michelu Nicolieru posmrtno je 2006. dodijeljena spomen-plaketa "Vukovar 1991", a 2011. posmrtno je odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo koju je iskazao u obrani Vukovara. Odlukom Gradskoga vijeća Grada Vukovara, središnji pješački most u Vukovaru dobio je 2014. ime po Jean-Michelu Nicolieru, a na Dan grada Vukovara 2015. godine uz most je postavljeno i njegovo spomen-poprsje.