Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 9. 2018.

Hrvatska je i ove godine u suficitu, slijedi treća faza poreznih rasterećenja

Hrvatski sabor je svoju devetu sjednicu u ovom sazivu započeo Aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odgovarali na pitanja saborskih zastupnika

Odgovarajući na pitanje zastupnika Hrvoja Zekanovića, predsjednik Vlade Plenković kazao je da ova vlada, kao i one prethodne, radi na rješavanju niza otvorenih pitanja sa Srbijom. Podsjetio je na to da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nedavno posjetio Hrvatsku te da su tom prigodom na sastancima stavljena na dnevni red sva otvorena pitanja između dviju zemalja. Dodao je da je nakon tog posjeta održano niz sastanaka na ministarskoj razini.

"U Srbiju je otišao ministar Bošnjaković nastojeći naći modalitete kako da riješimo ta pitanja, kao i ministar Butković, koji je razgovarao o prometnom pozivanju i gospodarskoj suradnji", ustvrdio je.

Kad je riječ o pravima manjina, predsjednik Vlade je podsjetio da Hrvatska i Srbija imaju sporazum iz 2003. godine. "Mi želimo da prava Hrvata u Srbiji, kojih nažalost danas ima samo oko 50.000 u odnosu na četiri puta više prije 20 godina, budu na onoj razini kako mi u Hrvatskoj štitimo prava srpske manjine. Mislim da ih štitimo dobro i kvalitetno", poručio je, istaknuvši da Hrvatska ima odgovoran stav te da su sva bitna pitanja sa Srbijom na dnevnom redu.

Zastupnik Davor Bernardić upitao je premijera o radu Vlade, ustvrdivši da u zadnje dvije godine nije napravljena niti jedna reforma.

Plenković je rekao da je u Hrvatskoj najniža stopa nezaposlenosti u povijesti te da raste stopa zaposlenosti. Istaknuo je i podizanje minimalne plaće, kao i rapidno smanjenje javnog duga. Ustvrdio je i da Agencije za kreditni rejting podižu kreditni rejting Hrvatske.

"Zdravstveni sustav želimo i da je dostupniji i da je racionalniji i funkcionalniji. Ovom poreznom reformom za zdravstvo ćemo osigurati dodanih milijardu i 350 milijuna kuna", rekao je.

Naglasio je da Vlada vodi ozbiljnu i pouzdanu politiku. "Takva vrsta jeftinog, lakonskog komentiranja, može proći samo u vašim kružocima, a ne u ozbiljnoj politici", poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je ovogodišnja turistička sezona bolja i u pogledu noćenja i u pogledu dolazaka. Kazao je i da investicije u turizmu dostižu 940 milijuna eura investicija, a prihodi od turizma bit će 12 milijardi.

"Ovo je najbolja u povijesti turistička sezona", naglasio je.

Na pitanje zastupnika Željka Jovanovića o stanju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, predsjednik Vlade je podsjetio da je u Puli nedavno održana sjednica Vlade.

"Mi smo tada otišli u brodogradilište, razgovarali s Upravom, sindikatima i radnicima. Primili smo ih ovdje", kazao je, premijer, podsjetivši i na ispunjavanje obećanja oko isplate plaća radnicima te jamstvo Vlade od 716 milijuna kuna kojim je osigurano funkcioniranje Uljanika od siječnja ove godine.

"Zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi donesena su rješenja. Ta difamacija i govorenje neistina o Uljaniku i 3. maju koje dolazi od vas i nekih drugih oporbenih zastupnika iz tih dviju županija je toliko bahata, bezobrazna i nekorektna”, ustvrdio je premijer.

Što se tiče stanja u zdravstvu, predsjednik Vlade je podsjetio da se ide dalje s gradnjom bolnice u Puli, dok su za Rijeku donesene odluke za unaprjeđenje skrbi majke i djece.

"Provjerite koliko je projekata za ove Vlade napravljeno. Više nego vaše", poručio je premijer.

Zastupnik Boris Milošević upitao je što se radi po pitanju procesuiranju ratnih zločina zanimalo, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da su od 1991. do prije mjesec dana u odnosu na 3587 osoba pokrenuti kazneni postupci u različitim fazama, podignuto optužnice u odnosu na 2104 osobe. Od toga je bilo 620 osuđujućih presuda, a u odnosu na 647 osoba se još uvijek kazneni postupci vode.

"To su složeni postupci i teški su tu dokazni predmeti jer i svjedoci često nisu dostupni, protek je vremena i vrijeme nam nije saveznik", rekao je ministar.

Odgovarajući na pitanje zastupnice Anke Mrak Taritaš (Glas), premijer Plenković je ponovio da su ministri Damir Krstičević i Tomo Medved pozdravili Mirka Norca u svojstvu suborca i da to ne znači da Vlada ne poštuje presudu hrvatskih sudova.

Osvrnuo se i na glasovanje HDZ-ovih europarlamentaraca protiv izvješća o Mađarskoj, pojasnivši da taj postupak nije pokrenula Europska komisija već zastupnici jedne političke skupine.

,,Uvažena zastupnice Mrak Taritaš, što se tiče Mađarske i glasovanja u EP-u, HDZ je već objasnio zašto su tri naše zastupnice glasale protiv izvješća. Zauzeli smo stav da Hrvatska, koja s Mađarskom ima niz otvorenih pitanja, mora gledati svoj nacionalni interes. I ja kao predsjednik Vlade gledat ću uvijek hrvatski nacionalni interes! Kako riješiti otvorena pitanja s Mađarskom, ako na ovakvoj temi koja je u ranoj fazi, zatvorimo vrata dijalogu“, poručio je.

Što se tiče referendumskih inicijativa, predsjednik Vlade istaknuo je da postoji zakonski okvir koji očito nije najbolji, pa oni koji prikupljaju potpise s predajom odugovlačiti koliko hoće.

,,Zastupnice Esih, čestitam Vam na prvom postavljenom zastupničkom pitanju u dvije godine mandata. U Sabor ste došli preko liste HDZ-a. Da sam vas prije bolje poznavao, ne biste bili na listi. Dobili ste mandat mojom greškom, priznajem, i greškom Nacionalnog vijeća HDZ-a“, kazao je Plenković.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izvijestio da je na području vodno komunalnog sektora pokrenuto 35 projekata vrijednosti 13,3 milijarde kuna od čega 7 milijardi dolazi iz europskih sredstava, odgovarajući na upit zastupnika Branka Hrga.

O obrani od poplava spomenuo je projekt obnove nasipa od Račinovaca do Nove Gradiška, te projekt obrane od poplava na području rijeke Kupe.

Odgovarajući na pitanje o sustavu hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji, ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je svjestan da sustav ima određene slabosti, ali i istaknuo da su krenuli s promjenama.

"Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti funkcionalno će se povezati hitni bolnički timovi i županijski bez povećavanje izdvajanja sredstava, te će dodatno educirati medicinske sestre i time povećati broj timova za teren", naglasio je.

Odgovarajući na pitanje Domagoja Hajdukovića o stanju u Croatia Airlinesu, predsjednik Vlade je pojasnio da nadležno Ministarstvo i sama kompanija rade na rješenjima koje će poslovanje kompanije pa eventualno i uz nekog strateškog partnera učiniti još učinkovitijim.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je kako je u ovom mandatu Vlade provedeno 269 terenskih izvida i 25 probnih iskapanja na području šest županija i Grada Zagreba. "Provedene su 52 ekshumacije na području Zagreba i ukupno ekshumirano 776 osoba, a pokopano 396 osoba", kazao je ministar, odgovarajući na pitanje zastupnika Željka Reinera o ekshumaciji žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Zastupnik Marko Vešligaj ocijenio je kako ovoj Vladi nedostaje socijalne osjetljivosti, a premijer Plenković je odgovorio da Vlada trećim krugom porezne reforme nastoji pomoći onima koji žive na rubu siromaštva kako bi im u košaricama ostalo što više.

Cilj porezne reforme, a osobito promjena u Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, je da se stopa PDV-a smanji za najčešće korištene namirnice. "Ona ide s 25 na 13 posto za dječje pelene, životinje, meso, ribu, voće, povrće, jaja…Išli smo na to da spustimo stopu na proizvode koji se kupuju najčešće," , zaključio je.

Podsjetio je kako su u tri vala reforme rasterećeni građani za više od šest milijardi kuna, izvan "poreznih škara" je milijun i pol ljudi kada je riječ o porezu na dohodak, a sve to, rekao je, zahvaljujući mjerama Vlade da im se olakša život.

Istaknuo je i kako je Hrvatska u prvih šest mjeseci u suficitu, nakon lanjskog suficita proračuna od 2,7 milijardi kuna, što dosada nije bila uobičajena praksa kod prijašnjih Vlada.