Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 7. 2018.

Oliver je bio sjajan i jedinstven, bio je duša Hrvatske

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je komemoracija za Olivera Dragojevića na kopjoj su se okupili članovi obitelji, državni vrh, Oliverovi kolege i mnogobrojni prijatelji

Prije komemoracije mnogi su se upisali u knjigu žalosti. Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u knjizi žalosti napisao je među ostalim da je pokojni Oliver bio duša Hrvatske.

"Uz tvoje briljantne izvedbe smo rasli, živjeli, proživljavali najljepše trenutke i uživali u radosti koju si nam podario", napisao je premijer Plenković.

Zajedno s predsjednikom Vlade Plenkovićem, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu na komemoraciji za Olivera Dragojevića bili su predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek…

Upravo na inicijativu predsjednika Plenkovića, Vlada je jučer donijela Odluku o proglašenju današnjega dana Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Splitu je, uoči komemoracije, još jednom istaknuo golemi doprinos Olivera Dragojevića hrvatskoj kulturi i hrvatskom društvu.

"Danas je Dan nacionalne sućuti, svima nam je žao. Odlazak Olivera je veliki gubitak za hrvatsku kulturu, hrvatsku glazbu te za tkivo hrvatskog društva", kazao je.

Plenković je ponovio da je Oliver Dragojević bio duša Hrvatske.

"Ono što je on dao u posljednjih pola stoljeća brojnim generacijama ljudi je nešto što nas je obilježilo, što je dio našeg identiteta, emocija i - naših odrastanja. Sjećam se kao dijete u Makarskoj kada je pjevao na rivi sedamdesetih godina, pa do pariške Olimpije – kada sam bio tamo i do raznih drugih situacija. Bio je sjajan, jedinstven i iskreno – toliko mi je žao. Borio se jako, onakav kakav je bio, pun karaktera, pun tog dalmatinskog dišpeta i svega onoga što ga je krasilo. Veliki čovjek i ovo je najmanje što danas možemo svi skupa učiniti za njega", istaknuo je.